Terug naar overzicht

CU-raadslid Yvette Lont terug van ziekteverlof

Lont werd afgelopen maanden wegens ziekte vervangen door Freerk Dijkstra, in het dagelijks leven werkzaam bij het Leger des Heils.

Aan deze vooraf vastgestelde verlofperiode kwam gisteren een eind, zei de woordvoerder. Aan de terugkeer van Lont naar de actieve politiek werd geen ruchtbaarheid gegeven, gisteren in het Amsterdamse stadsdeelkantoor. ‘Het is een formele overgang. Er komt alleen van rechtswege een eind aan de periode van vervanging’.’

Lonts terugkeer komt vlak voor het ChristenUnie-congres van zaterdag. De partij bespreekt dan een gedragscode voor politici. In elk geval zal Lont zaterdag aanwezig zijn op het partijcongres, zei Kas. Zij is echter geen afgevaardigde van de kiesvereniging Amsterdam, en zal waarschijnlijk geen spreektijd krijgen.

Yvette Lont houdt er sterk rekening mee dat na dit Uniecongres haar partijlidmaatschap zal opzeggen. Lont verwacht namelijk dat de meerderheid van het congres zich achter het advies van de commissie-Cnossen zal scharen en het partijbestuur zal steunen.

Lont stelt dat met het rapport van de commissie-Cnossen de deur wordt opengezet voor praktiserende homoseksuelen. ‘Er zijn genoeg praktiserende homoseksuelen die met de hand op de Bijbel zullen zeggen: ik kan op geloofwaardige wijze de partij vertegenwoordigen. Wat zeggen André Rouvoet en het partijbestuur dan? De ChristenUnie had hier een streep moeten zetten’, zegt zij in een interview dat morgen in Trouw verschijnt.

In de afgelopen dagen is Yvette Lont van diverse kanten benaderd met compromisvoorstellen om haar binnenboord te houden. Maar zij is er vooralsnog niet overtuigd dat daarmee de zaak wordt dichtgetimmerd. Lont houdt echter vast aan haar standpunt. ‘De partij is gaan zwalken, niet ik. Dat zal te maken hebben met de deelname aan de regering. Je ziet het nu ook gebeuren met de embryoselectie. Glibberige compromissen zijn het gevolg’.

Volgens Berthus Kas, woordvoerder van Lont, wil zij voor het congres geen uitspraken doen over de consequenties die zij verbindt aan een eventueel vertrek bij de partij. Zij kan haar raadszetel teruggeven aan de partij, maar die ook op eigen titel aanhouden.

Ook politiek secretaris Jan Bezemer van het ChristenUnie-bestuur in Amsterdam weet nog niet wat Lont zal doen. ‘Er zijn mensen in het bestuur die denken dat ze een eigen weg zal gaan. Zelf ben ik iets positiever gestemd. Het lijkt mij gewoon raar als je altijd Yvette Lont van de ChristenUnie bent geweest, en dan plots Yvette Lont van Yvette Lont bent’.

Overigens begrijpt Bezemer Lont wel. ‘Haar leven wordt gekenmerkt door het maken van radicale keuzes. Dat past ook bij haar evangelische achtergrond. Dat komt niet zo overeen met zo’n genuanceerd standpunt als de ChristenUnie op dit moment inneemt’.

Zie voor meer informatie ons dossier ChristenUnie.