COC Amsterdam wil in het pand een nationaal en internationaal gebouw voor de gay community vestigen met veel interessante initiatieven als bewoners en gebruikers. Ook het nog op te richten homomuseum heeft inmiddels belangstelling getoond om zich op deze locatie te vestigen.
Eén van de oudste nog bestaande sociale centra van Europa is dringend aan vernieuwing toe en de gemeente heeft hier volop aandacht voor. COC Amsterdam is verheugd met de positieve aandacht vanuit het college van B&W.
Volgens COC Amsterdam-voorzitter Dennis Boutkan is deze plek hard nodig voor _special need_-groepen, de kwetsbare groepen die nergens in het commerciële circuit op een veilige plek terecht kunnen. ‘Denk aan ouderen, allochtonen en de jongerengroepen’. ‘En wil Amsterdam als Gay Capital weer mee tellen, dan is deze investering in een fysieke plek keihard nodig’, voegt Boutkan daaraan toe.
Naast het pand werd ook de aandacht voor het homobeleid in de stadsdelen van Amsterdam uitgebreid besproken. Amsterdam vindt het van groot belang dat in de woonomgeving beleid komt voor emancipatie van homoseksuele mannen, lesbische vrouwen, biseksuelen en transgenders. Er is gesproken over een concrete uitwerking van de Koplopersovereenkomst met het Rijk naar activiteiten binnen de Amsterdamse stadsdelen.
In maart 2008 sloten minister Plasterk en de vier grote steden een overeenkomst om te investeren in het bevorderen van de sociale acceptatie van homoseksualiteit. De gemeente en het COC Amsterdam werken nu aan een eigen convenant.
Volgens COC Amsterdam-directeur Tania Barkhuis heeft Amsterdam hierin een unieke verantwoordelijkheid. ‘Amsterdam was altijd top emancipatiestad en er moet veel worden geïnvesteerd om Amsterdam aantrekkelijk te houden voor diverse minderheden’.
Ook bij wethouder Ossel gaat speciale aandacht uit naar de emancipatie in eigen migrantenkring op het terrein van seksuele diversiteit. Wethouder Ossel heeft COC Amsterdam gevraagd naast het bijwonen van een voorlichtingsles ook een bijeenkomst met allochtone homoseksuele jongeren te kunnen bezoeken.
In de Koplopersovereenkomst past ook de onlangs geformuleerde het nieuwe anti-discriminatiebeleid waar de aanpak van homofoob geweld tot belangrijke prioriteit is verheven. Een prima stap vindt het COC Amsterdam.
Het COC Amsterdam gaat verder met pandeigenaar Albrecht Stichting en Stadsgoed NV in gesprek om het Roze Huis te realiseren. Aanstaande zaterdag wordt de verkoop van het pand besproken door de Algemene Vergadering van COC Nederland.