Omwille van het instandhouden van deze ‘unieke, historische en zeer gewilde trouwlocatie’, is de gemeente akkoord gegaan met de weigering van Rolduc homo- en lesboparen te trouwen of partnerschappen te sluiten, zegt Cor Wiertz, ambtenaar van de burgerlijke stand van de gemeente Kerkrade.
Kerkrade gaat daarmee net zozeer in de fout als het congrescentrum, zegt juriste Carolina de Fey van Art. 1. ‘Dit is discriminatie. Onderscheid maken is in strijd met artikel 1 van de Grondwet en daarmee strafbaar. Als je als gemeente een trouwlocatie beschikbaar stelt, geldt dat voor homo’s en hetero’s’.
Het meldpunt discriminatie Parkstad heeft geen meldingen ontvangen, maar heeft het anti-discriminiatiebureau Zuid-Limburg gevraagd een zaak te maken van de weigering huwelijken van paren van gelijk geslacht te voltrekken.
De directeur van congrescentrum Rolduc weigert elk commentaar, maar het bisdom bevestigt het bestaan en de inhoud van de afspraken met de gemeente Kerkrade. ‘Wij vinden dat we als eigenaar zelf iets te vertellen hebben over wie we wel en niet willen laten huwen op het conferentieoord’, zegt bisdomwoordvoerder Stan Hoen. Op Rolduc zijn zowel een congrescentrum en hotel als de priesteropleiding van het bisdom Roermond gevestigd.
Het diocees beroept zich op het particuliere karakter van het conferentieoord. ‘We hebben de vrijheid nee te zeggen tegen het sluiten van een samenlevingsvorm die niet strookt met de boodschap van de Kerk. We zijn in de veronderstelling dat we niet onrechtmatig hebben gehandeld’.
Van het gehanteerde onderscheid tussen hetero- en homostellen wordt op de website overigens geen melding gemaakt. Ook op de pagina van de gemeentelijke afdeling Burgerzaken, waarnaar wordt doorverwezen, worden de criteria niet vermeld.
Het bisdom heeft met de gemeente afgesproken dat de afdeling Burgerzaken geen paren van gelijk geslacht naar Rolduc verwijst, zegt de bisdomwoordvoerder. Nadat dat onlangs toch gebeurde, kwam de afspraak in de publiciteit. Het bisdom vindt dat ‘de bal nu met name bij de gemeente ligt’.
‘Het is niet te geloven dat een gemeente zwicht voor het behoud van een locatie en daarvoor discriminerende richtlijnen toestaat. Dat is fout en we zijn dan ook zeer verontwaardigd’, zegt Wilfred van Dellen, woordvoerder van COC Limburg.
COC Limburg heeft een brief gestuurd aan het College van Burgemeerster en Wethouders van Kerkrade waarin aangedrongen wordt op snelle duidelijkheid hebben over deze kwestie. Voortzetting van de gemaakte wijst het COC af, omdat dit in strijd met de wet is.
Daarnaast zijn er signalen dat het conferentieoord ook geen homo’s wil aannemen, zeggen werknemers van Rolduc en een afgewezen sollicitant. Tijdens het gesprek werd de man gevraagd naar zijn burgelijke staat. Getrouwd met een man, was het antwoord. ‘Van een werknemer heb ik gehoord dat dit de reden voor afwijzing was’, zegt de betreffende sollicitant. De AWGB verbiedt overigens ook discriminatie op grond van huwelijkse staat.
D66-Kamerlid Boris van der Ham en VVD-Kamerlid Anouchka van Miltenburg hebben over deze zaak Kamervragen gesteld aan minister Guusje ter Horst van Binnenlandse Zaken en coƶrdinerend minister van homo-emancipatiebeleid Ronald Plasterk. De Kamerleden willen duidelijkheid over het feit of de gemeente Kerkrade zich hiermee schuldig maakt aan het overtreden van de wet. Ook wordt gevraagd hij de regering te onderzoeken of er meer officiele trouwlokaties zijn waar paren van gelijk geslacht niet kunnen huwen.
Zie voor meer informatie ons dossier Homohuwelijk.