Terug naar overzicht

Rolduc vanaf 2009 geen trouwlocatie meer

Die weigering is in strijd met de wet en daarom verdwijnt de voormalige abdij als trouwlocatie, zegt burgemeester Jos Som van Kerkrade. Het gemeentebestuur van Kerkrade heeft dit besloten, omdat bisschop Wiertz weigert het voltrekken van huwelijken van paren van gelijk geslacht toe te staan. ‘Dat is in strijd met de Grondwet’, zegt burgemeester Som. ‘Niemand staat boven de wet, ook de bisschop niet’.

De burgemeester hoopt in een persoonlijk gesprek het bisdom nog op andere gedachten te brengen, maar dat is nog niet gelukt.

Na tien jaar maakt de gemeente een einde aan het discriminerend onderscheid dat ze zelf heeft gemaakt door homo’s niet toe te staan op Rolduc te trouwen.

Burgemeester Som zegt niet op de hoogte te zijn geweest van de afspraak tussen de gemeente Kerkrade en Rolduc om homo’s uit te sluiten van huwelijken op Rolduc.

Het betreft een ambtelijke afspraak met Rolduc uit 1998, het jaar dat het geregistreerd partnerschap werd ingevoerd, waarvan het bestuur nooit op de hoogte is gesteld, aldus de burgemeester.
‘Dat kan niet, je maakt dit soort afspraken niet, want het is in strijd met de wet. Bovendien behoort men het bestuur daarover te informeren’, zegt Som.

Met het hoofd van de afdeling en de betrokken ambtenaren is ‘stevig gesproken’, zegt

burgemeester Jos Som

.

Hij wijt de handelwijze van zijn ambtenaren aan ‘pure naïviteit’, maar verdere consequenties zal het niet hebben, omdat de ambtenaar uit ‘pragmatische overwegingen’ – Rolduc is zo’n mooie en gewilde trouwlocatie – destijds besloot akkoord te gaan met de voorwaarden van het bisdom Roermond geen partnerschappen of huwelijken tussen stellen van van gelijk geslacht te sluiten.

De 25 al geplande huwelijksvoltrekkingen voor de rest van dit jaar gaan gewoon door om de bruidsparen niet te duperen. Nieuwe reserveringen voor het voltrekken van het wettelijk huwelijk op Rolduc dit jaar worden niet meer aangenomen, zegt Som.

COC Nederland, COC Limburg en Stichting Vrienden van de Gay Krant (SVGK) zijn tevreden met dit besluit van de gemeente Kerkrade, omdat hiermee een einde komt aan een discriminerende praktijk. Maar het wordt betreurd dat het bisdom Roermond geen ruimte wil bieden voor het sluiten van alle wettelijke huwelijken in het nu wereldlijk gebruikte deel van Rolduc.

‘Met een wat meer inschikkelijke houding van het bisdom had deze mooie trouwlocatie voor alle echtparen wel behouden kunnen worden’, zegt Wouter Neerings, voorzitter van COC Nederland. ‘Wij doen daarom een beroep op het bisdom in overleg met de burgemeester het standpunt te heroverwegen’.

Voor het bisdom is het sluiten van huwelijken van paren van gelijk geslacht in de 18de eeuwse rococobibliotheek van het conferentieoord Rolduc echter onbespreekbaar.

‘Rolduc is een katholiek huis. Het uitdragen van onze boodschap prevaleert boven commerciële belangen’, zegt bisdomwoordvoerder Hoen. ‘Wij hebben niks anders gedaan dan ons baseren op de afspraken met de gemeente. Nu blijkt dat die afstemming niet op bestuurlijk niveau heeft plaatsgevonden. Maar wij begrijpen dat de burgemeester zich niet boven de wet kan stellen’.

VVD-Kamerlid Anoucka van Miltenburg stelde over deze kwestie Kamervragen. Zij is blij dat de gemeente Kerkrade niet langer accepteert dat trouwlocatie Rolduc weigert huwelijken van paren van gelijk geslacht te sluiten.

‘Dat wij déze discussie anno 2008 nog steeds voeren! Eerst hebben we moeten vechten voor het ‘homohuwelijk’ zelf, toen tegen de zogenaamde ‘weigerambtenaren’, en nu zijn het de ‘weigerlocaties’!’

Zie ook:

Kerkrade – Geen ‘homohuwelijken op Rolduc

Zie verder ons dossier Homohuwelijk.