Ruim zeshonderd Bonairiaanse bezoekers woonden de informatieavond bij waarop staatssecretaris Bijleveld haar uitspraken deed.
Op Bonaire heerst weerstand tegen het huwelijk tussen paren van het gelijke geslacht. Staatssecretaris Bijleveld liet weten dat invoering van het ‘homohuwelijk’ op het eiland geen haast heeft.
D66-Kamerlid Boris van der Ham vindt de uitspraken van de politica zorgelijk. ‘Bijleveld geeft de Nederlandse wetgeving te makkelijk weg. Het is belangrijke wetgeving over ethische kwesties en gelijke behandeling. Ze is te makkelijk onder de indruk geraakt van de tegenstand in de zaal, terwijl ze juist de wetgeving vanuit Nederland had moeten verdedigen’.
Van der Ham vindt dat Bonaire niet het recht heeft om eigen wetgeving te voeren inzake gelijkberechtiging en gelijke behandeling. ‘Bonaire moet zich houden aan de wetten van het Koninkrijk der Nederlanden’.
Van der Ham heeft daarom Kamervragen gesteld en vindt dat Bijleveld met spoed ervoor moet zorgen dat in het Koninkrijk dezelfde rechten gelden voor iedereen.
Overgangsfase
Hierin staat D66 niet alleen. Maart vorig jaar werd over deze kwestie al een Kamerdebat gehouden, waarin vrijwel alle partijen – incl. het CDA en de ChristenUnie – lieten blijken het vanzelfsprekend te vinden dat de zogenaamde BES-eilanden als ze eenmaal de status van ‘bijzondere gemeenten’ krijgen binnen Nederland ook op dit punt dezelfde wetgeving zullen hebben als in de rest van ons land.
De ChristenUnie liet tijdens dit debat weten het voorstelbaar te vinden dat er voor Bonaire eerst sprake zal zijn van een overgangsfase waardoor het sluiten van huwelijken van paren van gelijk geslacht mogelijk niet onmiddellijk verplicht zijn, maar zodra Bonaire volledig onder de Nederlandse gemeentewet valt, dienen er ook op dit eiland ‘homohuwelijken’ gesloten te worden.
Staatssecretaris Bijleveld lijkt dezelfde weg te willen bewandelen, want ze heeft vorig jaar tegenover het COC weliswaar verklaard dat het veel te vroeg is om over deze kwestie met Bonaire over uitzonderingen of speciale afspraken te spreken, maar ze liet daarbij ook doorschemeren dat invoering van het ‘homohuwelijk’ op de BES-eilanden mogelijk niet al in de eerste fase van het realiseren van de nieuwe staatkundige positie van de eilanden zal worden meegenomen.
Naar aanleiding van de berichtgeving over haar uitspraken op Bonaire heeft het COC bij het kabinet gevraagd om een nadere toelichting.
Zie ook: