Terug naar overzicht

Californië krijgt referendum over 'homohuwelijk'

Californië is sinds juni de enige staat waar het huwelijk voor paren van gelijk geslacht voor alle Amerikanen kan worden voltrokken. Het is daarom een heet hangijzer bij zowel voor- als tegenstanders, ook buiten deze staat.

De tegenstanders – verenigd in de actiegroep Proposition 8 – hebben voldoende handtekeningen weten te verzamelen voor het afdwingen van een referendum en daar heeft het Hooggerechtshof nu ook het groene licht voor gegeven.

Als de tegenstanders het referendum in Californië winnen, zal de expliciete zin Alleen een huwelijk tussen man en vrouw is geldig en wordt erkend in Californië in de grondwet van de staat worden opgenomen.

Een vandaag bekend gemaakte opiniepeiling van Field Poll laat zien dat een meerderheid verandering van de grondwet afwijst. 51% wijst Proposition 8 af, 43% zegt voor te zullen stemmen en 7% twijfelt nog. Van de Republikeinen steunt 68% de grondwetswijziging en wijst 27% die af. Bij de Democraten liggen de verhouding precies omgekeerd. Onafhankelijke stemmers geven de doorslag, want net als bij de Democraten is ruim tweederde tegen en iets meer dan een kwart voor.

Volgens Field Poll-directeur Mark DiCamillo toont deze peiling aan dat de indieners van Proposition 8 een probleem hebben. Volgens de opiniepeiler is het gebruikelijk dat een referendumvoorstel met een voorsprong begint en pas na verloop van tijd – als tegenstanders met hun argumenten zich in de strijd mengen – aanhang begint te verliezen.

‘Met een achterstand beginnen, zoals nu het geval is, is in de regel een slecht voorteken’, zegt DiCamillo. ‘Meer dan 90 procent van de voorstellen die met een achterstand beginnen worden uiteindelijk afgewezen’. De indieners van het amendement op de Grondwet zijn echter van mening dat de peiling de steun voor het ‘homohuwelijk’ overschat.

Arnold Schwarzenegger, de Republikeinse gouverneur van Californië, behoort tot de prominente tegenstanders van de grondwetswijziging. Hij heeft al laten weten dat hij daar campagne tegen zal voeren.

De openstelling van het huwelijk voor paren van gelijk geslacht werd pas onlangs in Californië erkend. In mei stemde het Hooggerechtshof met een nipte meerderheid van 4 tegen 3 stemmen in met een initiatief om de principiële verbod op het ‘homohuwelijk’ op te heffen. Vanaf juni kunnen die huwelijken daadwerkelijk gesloten worden en sindsdien trekken uit heel Amerika homo- en lesboparen naar Californië om in het huwelijk te treden.

In de staat Massachusetts, de eerste Amerikaanse staat waar het huwelijk opengesteld werd voor paren van gelijk geslacht, is dat nu nog enkel voorbehouden aan de eigen inwoners. Daar kan binnenkort overigens verandering in komen als na het Huis van Afgevaardigden ook de Senaat van Massachusetts instemt met een wetswijziging die het verbod daarop opheft.

Zie voor meer informatie ons dossier Homohuwelijk.