Terug naar overzicht

Belfast Pride – Rel rond ‘King Billy’

‘Het is bijzonder hypocriet als Unionisten blijk geven van homofobie als je weet dat Willem van Oranje, hun grote held, homoseksuele relaties had’, zegt Tatchell.

De lezing van Peter Tatchell volgt op weken van spanningen na verondersteld homofobe uitspraken van Ian Paisley jr. en Iris Robinson, beide vooraanstaande parlementsleden van de Democratische Unionistische Partij (DUP) en resp. zoon van de vorige en echtgenote van de huidige Noord-Ierse premier Peter Robinson.

Paisley noemde homoseksualiteit ‘weerzinwekkend’ en Robinson wijst homoseksualiteit op grond van haar christelijk geloof af en suggereerde dat een psychotherapeut waar zij bevriend mee is homoseksuelen van die ‘gruwel’ zou kunnen genezen. Daarna bleek dat ze in een commissievergadering homoseksualiteit ook in één adem met kindermisbruik had genoemd.

‘Soortgelijke opmerkingen over zwarten of joden zouden niet geaccepteerd worden’, zegt Tatchell. Hij vindt de opmerkingen daarom wel een uitdrukking van homofobie uit een deel van de samenleving in Noord-Ierland. ‘Het is verontrustend dat leidende politici in Noord-Ierland lijken te denken dat de homogemeenschap vogelvrij is. Want dit soort afwijzende uitspraken van publieke figuren voedt de discriminatie van het geweld tegen homoseksuelen’.

Iris Robinson ontkent overigens dat haar opmerkingen een uitdrukking van homofobie zijn, beklemtoont steeds dat ze ‘christelijke liefde’ koestert voor homoseksuelen en dat ze iedere vorm van homovijandigheid veroordeeld. Premier Peter Robinson benadrukte de rechten van minderheden uitdrukkelijk in zijn inhuldigingsspeech onlangs in het Stormont, het parlement van Noord-Ierland.

Een woordvoerder van de DUP wijst de uitspraken van Tatchell als provocaties van de hand en beschuldigd hem ervan daarmee bewust tegenstellingen te willen opvoeren.

Stadhouder-koning Willem III van Oranje-Nassau is door zijn zege bij de Slag aan de Boyne in 1690 dé held van de Ierse protestanten. De overwinning van de protestantse ‘King Billy’ maakte een eind van de aspiraties van zijn katholieke schoonvader Jacobus II Stuart om zijn troon te heroveren.

Die zege wordt in Noord-Ierland door de Unionisten jaarlijks op 12 juli herdacht door het houden van Oranjemarsen.

Willem III was getrouwd met Maria Stuart, maar volgens sommige wetenschappers zijn er aanwijzingen dat de kleinzoon van Willem de Zwijger op z’n minst biseksueel was.

Peter Tatchell zal tijdens zijn Amnesty International-lezing daarvoor 17de eeuws bewijs presenteren. Ondermeer zal hij een brief citeren van Willem III aan zijn beschermeling en naaste medewerker Hans Willem Bentinck, door de Oranjeprins beloond met de titel Graaf van Portland. Willem III schreef Bentinck: ‘Het komt mij vreemd voor dat het onmogelijk geacht wordt om hoogachting te hebben voor en toegenegen te zijn naar een jongeman zonder dat dit misdadig is’.

Tatchell komt dan ook tot de conclusie dat ‘King Billy’ de Belfast Pride-demonstratie van komend week verwelkomt zou hebben.