Terug naar overzicht

Marokko.nl krijgt kliklink naar politie

Dat meldt oprichter Khalid Mandaoui zaterdag in een interview in het AD. Marokko.nl kwam van de week in opspraak omdat op fora van de website haatzaaiende uitspraken tegen homo’s en joden zouden worden gedaan. In januari doken kwetsende reacties op na de dood van twee Nederlandse militairen in Uruzgan.

Minister Eberhard van der Laan voor Integratie kondigde daarop aan onderzoek te doen naar de gesubsidieerde website. In berichten wordt gesteld dat Marokko.nl in de afgelopen jaren voor zeker twee ton aan overheidssubsidie heeft ontvangen, maar die berichten kloppen volgens Mahdaoui niet.

‘Het nieuwsgedeelte van de site heeft een eenmalige subsidie ontvangen van het Bedrijfsfonds voor de Pers. Binnenlandse Zaken subsidieert de site Islamwijzer.nl, waarvan wij partner zijn’. De minister wil desondanks weten waarom de makers van de site de reacties niet beter filteren.

Marokko Media, uitgever van de site, maakte daarop bekend dat ze minister Van der Laan willen uitnodigen voor het bijwonen van een van de trainingen waarin moderatoren wordt geleerd ‘foute’ berichten te herkennen. ‘Dan zal hij zien dat er een groot ‘grijs’ gebied bestaat van berichten die er op het eerste gezicht netjes uitzien maar toch grievende teksten bevatten’, zegt Mahdaoui.

Volgens Mahdaoui doet de website met de kliklink een beroep op het ‘zelfreinigende vermogen van de forumbezoekers’. De eigenaar stelt dat het ondoenlijk is voor de dertig moderators van de website om alle tienduizenden berichten te lezen die dagelijks binnenkomen.

Marokko.nl gaat daartoe ‘kliklinks’ plaatsen die gekoppeld zijn aan software van de firma Chat Security.

De tool dient eerst handmatig geïnstalleerd te worden. Op het forum van Marokko.nl kunnen gebruikers vervolgens bij postings die niet door de beugel zouden kunnen op een ‘kliklink’ klikken, waarna Chat Security een screendump maakt. Samen met de gegevens van de potentiële haatzaaier wordt deze data opgeslagen in een database van Chat Security. De politie kan deze gegevens raadplegen en eventueel overgaan tot actie.

Een politiewoordvoerder zou volgens het AD al hebben laten weten dat zij serieus naar de meldingen zullen gaan kijken. Overigens is de software van de firma Chat Security op elke website te gebruiken.

Zie verder ons dossier Veiligheid en discriminatie.