Terug naar overzicht

Oproep steun VN-verklaring holebi/transgendermensenrechten

‘Voor COC Nederland is dit een fantastische afsluiting van het jaar. Als enige holebi/transgender-organisatie die zelf ouder is dan de Universele Verklaring van de Rechten van de Mens die deze week haar zestigste verjaardag vierde, zetten wij ons voluit in voor mensenrechten die ook wereldwijd moeten gelden voor holebi’s en transgenders’, zegt Joyce Hamilton, bestuurslid internationaal beleid van

COC Nederland

.

‘Die inzet werd dit jaar bekroond met het verkrijgen van de consultatieve status bij de Verenigde Naties, maar het is nog mooier dat we die status nu al kunnen gebruiken om activisten uit de hele wereld bij deze belangrijke gebeurtenis aanwezig te laten zijn. Om met hen te pleiten voor deze verklaring en dit historische moment met hen mee te beleven’.

Kampioenen van gelijkheid

Landen uit vier continenten hebben de verklaring gecoördineerd, waaronder: Argentinië, Brazilië, Kroatië, Frankrijk, Gabon, Japan, Nederland en Noorwegen. Het voorlezen van de verklaring is een unieke gebeurtenis, want voor de eerste keer wordt in de Algemene Vergadering formeel gewezen op schendingen van mensenrechten op grond van seksuele gerichtheid en genderidentiteit.

‘Latijns-Amerikaanse landen zijn de wegbereiders van deze verklaring en tonen daarmee aan kampioenen van gelijkheid te zijn’, zegt Gloria Careaga Perez uit Mexico, co-secretaris-generaal van

ILGA

. ‘Vandaag steunt een wereldwijde beweging de rechten van holebi’s en transgenders en deze stemmen zullen niet verloochend worden’.

Universeel

De verklaring is niet-bindend en bevestigd bestaande beschermingsmaatregelen voor mensenrechten vastgelegd in internationale wetgeving. De verklaring bouwt voort op een voorgaande gezamenlijke verklaring, gesteund door 54 landen, die werd voorgedragen aan de VN-Mensenrechtenraad in 2006.

‘Universeel betekent universeel, zonder uitzondering’, zegt

Boris Dittrich

, directeur van het holebi/transgenderprogramma van Human Rights Watch.

‘De Verenigde Naties moeten zich krachtig uitspreken tegen geweld en vooroordelen, want er is geen ruimte voor halve maatregelen als het om mensenrechten gaat’.

Langste tijd

De verklaring veroordeelt geweld, kwelling, discriminatie, uitsluiting, stigmatisering en vooroordelen gebaseerd op seksuele gerichtheid en genderidentiteit. De verklaring veroordeelt daarnaast ook moord, doodstraf, marteling, onvrijwillige gevangenneming en het ontnemen van economische, sociale en culturele rechten op die gronden.

‘Nog steeds criminaliseren tientallen landen vrijwilig homoseksueel gedrag tussen volwassenen, vaak op grond van wetgeving die nog dateert uit de koloniale tijd’, zegt Grace Poor uit Maleisië, lid van de International Gay and Lesbian Human Rights Commission (

IGLHRC

).

‘Deze verklaring toont aan dat er een groeiende internationale overeenstemming is dat zulke verkeerde wetgeving haar langste tijd gehad heeft’.

Actiegeschiedenis

De verklaring bouwt tevens voort op een lange actiegeschiedenis binnen de VN om de rechten van holebi’s en transgenders te beschermen. In haar beslissing Toonen v. Australia (1994), bepaalde het VN-Mensenrechtencomité dat mensenrechtenwetgeving discriminatie op basis van seksuele gerichtheid verbiedt.

Sindsdien hebben de VN overtredingen van mensenrechten op grond van seksuele gerichtheid en genderidentiteit veroordeelt, waaronder moorden, marteling, verkrachting, geweld, verdwijningen en discriminatie in de persoonlijke levenssfeer. Verdragscomités van de VN hebben landen opgeroepen om te stoppen met discriminatie in wetgeving en beleid.

Signaal

Andere internationale organisaties hebben zich ook al uitgesproken tegen geweld en discriminatie van holebi’s en transgenders, waaronder de Raad van Europa en de Europese Unie. In 2008 hebben alle 34 lidstaten van de Organisatie van Amerikaanse Staten (OAS) unaniem een verklaring goedgekeurd waarin bevestigd wordt dat de bescherming van mensenrechten ook geldt voor seksuele gerichtheid en genderidentiteit.

‘In 1948 spraken landen uit de hele wereld de beloften van mensenrechten, maar zestig jaar later is dit nog steeds voor velen een loze belofte’, zegt Linda Baumann uit Namibië, een bestuurslid van

Pan Africa ILGA

, een coalitie van meer dan zestig Afrikaanse holebi/transgender-groepen. ‘De ongekende steun uit Afrika voor deze verklaring is een signaal dat mishandelingen van holebi’s en transgenders onacceptabel zijn, waar dan ook, wanneer dan ook’.

Simpele boodschap

Tot op heden hebben 55 landen de verklaring getekend, waaronder: Andorra, Armenië, Australië, Bosnië-Herzegovina, Canada, Kaapverdië, de Centraal Afrikaanse Republiek, Chili, Ecuador, Georgië, IJsland, Israël, Japan, Liechtenstein, Mexico, Montenegro, Nieuw-Zeeland, San Marino, Servië, Zwitserland, de Voormalig Joegoslavische Republiek van Macedonië, Uruguay en Venezuela, alsmede alle 27 lidstaten van de Europese Unie.

‘Het is een geweldig resultaat dat dit initiatief het heeft gehaald tot het niveau van de Algemene Vergadering’, zegt

Louis-Georges Tin

uit Frankrijk, voorzitter van het Internationale Comité voor IDAHO (Internationale Dag tegen Homofobie), een netwerk van activisten, groepen en organisaties die campagnevoeren voor de beëindiging van de strafbaarstelling van homoseksueel gedrag. ‘Het toont aan dat onze gezamenlijke strijd succesvol is en moet worden bekrachtigd’.

‘Deze verklaring heeft steun gekregen van vele landen en het maatschappelijk middenveld in elke regio van de wereld’, zegt Kim Vance uit Canada, mededirecteur van

ARC International

. ‘In december zal een simpele boodschap de wereld ingestuurd worden vanuit de Algemene Vergadering: ‘De Universele Verklaring van de Rechten van de Mens is inderdaad universeel’’.

Coalitie

De coalitie van internationale homo/mensenrechtenorganisaties bestaat uit:
– Amnesty International
– ARC International
– Center for Women’s Global Leadership
– COC Nederland
– Global Rights
– Human Rights Watch
– IDAHO Committee
– International Gay and Lesbian Human Rights Commission (IGLHRC)
– International Lesbian, Gay, Bisexual, Transgender and Intersex Association (ILGA)
– Public Services International

Lees hier de Engelstalige versie van de VN-verklaring.

Zie ook:

VN – Unieke verklaring tegen homo/transgenderdiscriminatie

Vaticaan vreest vervolging schending mensenrechten

‘Legaliseren homoseksualiteit leidt tot discriminatie’