Uit diverse onderzoeken blijkt dat veel Utrechters onvoldoende weten waar ze terecht kunnen als zij te maken krijgen met discriminatie of ongelijke behandeling. Het idee bestaat dat melden toch geen zin heeft. Door een aantal aansprekende beelden van herkenbare situaties roept de campagne de Utrechters toch vooral op om te melden. Door het registreren alleen al van meldingen, is er meer inzicht in het discriminatoire karakter van plaatsen, bedrijven, situaties en personen. Op basis daarvan kan er gehandeld worden.
Aftrap
De meldingscampagne is onderdeel van het programma Diversiteit en Integratie van de gemeente Utrecht om de tolerantie in Utrecht te vergroten en discriminatie te bestrijden.
Op 3 en 31 januari, 21 februari en 21 maart informeren promotieteams op de stadhuisbrug in Utrecht het winkelende publiek over de campagne en delen cd’s uit van de special voor deze campagne geschreven rap van Jiggy Djé, Turk en C-Mon.
Op 3 januari op de stadhuisbrug vindt de officiële aftrap van de campagne plaats. Aanwezig zijn dan wethouder diversiteit en integratie Cees van Eijk, programmadirecteur diversiteit en integratie Walther Kok, districtschef Politie Utrect-West Famke van Spaendonk en directeur Art. 1 Midden-Nederland Martin Jansen.
Wethouder Cees van Eijk wil bevorderen dat Utrechters vaker melding maken. ‘We weten dat het aantal meldingen slechts het topje van de ijsberg is. Sommigen zijn niet bekend met tot wie zij zich kunnen wenden, anderen doen het niet uit schaamte of angst. Toch is melden van groot belang. Discriminatie wordt in Utrecht niet getolereerd’.
Afhandeling
Meldingen komen binnen bij Art. 1 Midden-Nederland (v/h Bureau Discriminatiezaken Utrecht), de politie of Panel Deurbeleid (onterechte weigering bij horecagelegenheden).
Alle meldingen worden geregistreerd door Art. 1 Midden-Nederland. Zij helpen en bemiddelen bij discriminatieklachten. Meestal in samenspraak met beide partijen en in sommige gevallen door vervolgstappen zoals een procedure bij de Commissie Gelijke Behandeling of aangifte bij de politie.
Partners
Om een zo’n groot mogelijk bereik te creëren worden maatschappelijke organisaties opgeroepen om ook binnen hun eigen geledingen aandacht aan de campagne te besteden. Eind december krijgen zij een campagnekit met posters, folders, advertenties en banners voor op de eigen site.
Melden doe je zó
Wie vindt dat hij of zij wordt gediscrimineerd, kan dit op verschillende manieren melden:
– door een sms ‘ff melden’ te sturen naar 4422
– door te bellen naar 0900-2 354 354
– op internet te surven naar www.ffmelden.nl
Zie voor meer informatie ons dossier Veiligheid en discriminatie