Reden voor zijn ontslag nu is zijn medewerking aan Press TV_, een door het Iraanse regime gefinancierde televisiezender.
Volgens het College van Burgemeester en Wethouders van Rotterdam en het College van Bestuur van de Erasmus Universiteit Rotterdam schaden die werkzaamheden zijn geloofwaardigheid.
Hoewel er geen twijfel bestaat over de persoonlijke inzet van Tariq Ramadan, vinden beide Colleges zijn indirecte relatie met dit repressieve regime, of zelfs de schijn daarmee geassocieerd te zijn, niet acceptabel. Zij zijn van oordeel dat Ramadan zich bij zijn besluit tot medewerking aan Press TV onvoldoende rekenschap heeft gegeven welke gevoelens dat in Rotterdam en daarbuiten kon oproepen.
Dat klemt temeer omdat de medewerking is voortgezet ook toen na de verkiezingen in Iran de autoriteiten de vrijheid van meningsuiting in dat land zeer ernstig onderdrukken.
Omdat Tariq Ramadan niet direct en uit eigen beweging de relatie met Press TV heeft verbroken, constateren de beide Colleges dat voor de inzet voor de stad en de universiteit het zo noodzakelijke draagvlak is weggevallen en dat de werkzaamheden van professor Ramadan doorslaggevend aan geloofwaardigheid hebben ingeboet.
Onderzoek
COC Nederland drong eerder dit jaar al op nader onderzoek aan.
‘Rotterdam moet objectief vaststellen of gemeenschapsgeld goed besteed is of niet’, aldus Vera Bergkamp, vice-voorzitter van COC Nederland. ‘Het voeren van een dialoog met andersdenkenden vinden wij belangrijk. Echter, een dialoog heeft alleen maar zin als je daarbij oprecht de bedoeling hebt om nader tot elkaar te komen met respect voor elkaars positie. Wij verwachten dat het onderzoek daar een antwoord op geeft’.
In het voorjaar concludeerde het gemeentebestuur na uitgebreid onderzoek dat de vermeende uitspraken van Ramadan uit hun context gehaald waren en geen reden konden zijn om te stoppen met de samenwerking met de islamoloog. Nu is dat moment klaarblijkelijk wel gekomen.
Ontslag
Gemeente- en universiteitsbestuur betreuren het deze beslissing te moeten nemen. Zij stellen dat Ramadan de afgelopen tweeënhalf jaar op een goede manier invulling gegeven heeft aan zijn beide functies in Rotterdam. Benadrukt wordt daarom dan ook dat de genomen beslissing niets te maken heeft met het functioneren van Tariq Ramadan in Rotterdam.
Ramadan heeft Rotterdam namelijk ook veel opgeleverd, vindt wethouder Rik Grashof. ‘Hij kan mensen op allerlei niveaus inspireren’. Maar Ramadan leidt ook aan een ‘gebrek aan inlevingsvermogen’ volgens de wethouder. ‘Hij kan zich niet verplaatsen in de problemen die anderen met zijn rol kunnen hebben. Dat komt telkens terug in zijn stijl, het is een handicap’.
Verzet
Tariq Ramadan legt zich niet neer bij het besluit van Rotterdam en vecht zijn ontslag bij gemeente en universiteit aan.
Ramadan krijgt steun van dertien medewerkers van de Erasmus Universiteit. In een open brief in _NRC Handelsblad verzetten zij zich tegen het besluit van het universiteitsbestuur om Ramadan te ontslaan. Volgens de briefschrijvers had het bestuur zich onafhankelijk van de gemeente moeten beraden op de positie van Ramadan. Door hem in eendracht met de gemeente te ontslaan heeft het universiteitsbestuur ‘in strijd gehandeld met de academische vrijheid’ en zich ‘door de politiek in de luren laten leggen’, schrijven zij.
Ramadan heeft laten weten ‘erg blij’ te zijn met deze steun vanuit academische hoek. Hij zegt geen apart contract te hebben afgesloten met de Erasmu Universtiteit, maar alleen met de gemeente Rotterdam. Daarin is ook zijn leerstoel aan de universiteit, die door de gemeente wordt gefinancierd, geregeld. Maar ook Ramadan vindt dat de universiteit een eigen afweging had moeten maken. ‘De universiteit gaat over de rede, maar heeft zich laten meeslepen door de politiek en de angst binnengelaten’.
De EUR wilde dit weekeinde officieel niet reageren, maar komt ‘mogelijk vandaag met een antwoord’, aldus een woordvoerder.