De kerkgenootschappen hebben toegezegd hiv-patiënten niet van doktersbezoek te onthouden. COC Amsterdam is positief over de afspraak met enkele Amsterdamse kerken dat er nu eindelijk onderscheid wordt gemaakt tussen “healings” (geestelijke bijstand verlenen) en “curing” (medische zorg aan hiv-patiënten). De kerkgenootschappen hebben toegezegd HIV-patiënten niet van doktersbezoek te onthouden.
Fundamentele toezegging
Een belangrijke en fundamentele toezegging, aldus COC Amsterdam die ook een grote verscheidenheid ziet aan opvattingen onder de kerkleiders over hiv-positieve mensen en homoseksualiteit. “Onze opvattingen liggen nog sterk uit elkaar, maar het begin van een dialoog is gezet en dat is positief”, aldus voorzitter Dennis Boutkan van het COC Amsterdam.
Genezen van homoseksualiteit
De Amsterdamse gemeente heeft samen met COC Amsterdam gesproken met enkele kerken die healings uitvoeren, zowel voor hiv als het “genezen” van homoseksualiteit. In de personen van wethouders Ossel van diversiteit en Vos van gezondheid, stadsdeelvoorzitter Sweet van Zuidoost en Boutkan van COC Amsterdam waren een dertigtal dominees, pastores en voorgangers uitgenodigd in het verenigingsgebouw De Kandelaar in Amsterdam Zuidoost. Ook waren onder meer de HIV-vereniging en SOA/Aidsfonds vertegenwoordigd.
Geen zonde, geen ziekte, geen keuze
COC Amsterdam was gevraagd een inleidende opening te geven en Boutkan was duidelijk in zijn stellingname naar de kerkleiders: “Homo zijn is geen zonde of een ziekte, en ook geen keuze. U heeft recht op uw religie of spiritualiteit, maar bedenk dat dit u ook verplicht respect te hebben voor homoseksuele mensen, buiten of in uw eigen gemeenschap”. Boutkan riep op homoseksuele volgelingen de kans te bieden zichtbaar te zijn. “Anders wordt er veel ellende veroorzaakt voor hen, hun families en ook eventueel betrokken kinderen”.
Voorzichtige eerste stap
In een lange dialoog zijn wederzijdse ideeën en meningen uitgesproken zonder een direct debat te voeren. De genootschappen hebben toegezegd hiv-positieve mensen te adviseren onder medische controle te blijven. Alhoewel een aantal kerken nadrukkelijk gelooft in door God gezonden wonderen, is men zich bewust van de maatschappelijke verantwoordelijkheid om gelovigen ook door te sturen voor medische begeleiding bij hiv-besmetting. COC Amsterdam constateert dat dit een voorzichtige eerste stap is, maar dat het debat de volgende keer wel scherper gevoerd mag worden.
“Er zijn nog flinke verschillen in het denken over homoseksualiteit en er is een grote achterstand in informatie bij de kerkgenootschappen. Ook zullen we de kerkgenootschappen houden aan de gemaakte afspraken”, aldus Dennis Boutkan.
COC Amsterdam bood de kerken aan voorlichting te ontvangen van het COC Amsterdam, maar ook mee te gaan in de klassen om daar de scholieren aan te horen over hun opvattingen. “Dit is volgens een gouden kans voor kerken om een taboe te doorbreken, waar juist hun eigen volgelingen zo zwaar onder lijden. Laten we hierin samen optrekken.”
Onder leiding van de gemeente worden er vervolgactiviteiten georganiseerd en de dialoog voortgezet. COC Amsterdam juicht het idee van wethouder Ossel voor een gezamenlijke campagne over hiv en homoseksualiteit toe.
Inspectie voor de Gezondheidszorg
De Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) doet onderzoek naar de healings. Hieruit moet duidelijk worden of mensen die aan die bijeenkomsten meedoen zich vervolgens inderdaad niet melden bij de normale gezondheidszorg. Amsterdam had op het onderzoek aangedrongen. De hiv- en homohealings zijn vooral populair in de Antilliaanse, Afrikaanse en Surinaamse gemeenschap.