Uit recent onderzoek kwam het weer eens naar voren: ruim 70 procent van de ondervraagde homo’s, lesbo’s, biseksuelen en transgenders geeft aan dat ze wel eens te maken hadden gehad met discriminatie of geweld vanwege hun seksuele geaardheid. Toch melden ze dit maar zelden bij de politie of bij Bureau Discriminatiezaken.
Daardoor is het voor deze instanties lastig om een beeld te krijgen van de omvang van het probleem, en is het moeilijk om specifieke actie te ondernemen om iets tegen deze vorm van discriminatie en geweld te doen. Daarom heeft COC Leiden samen met deze twee instanties het project Homodiscriminatie? MELD HET! opgezet.
Meldkaarten
‘Als ik in De Roze Beurs of op het COC over het project vertel, komt er bijna altijd iemand bij zitten die over een eigen geweldservaring vertelt’, zegt Julie van Schravendijk, voorzitter van COC Leiden. ‘Het is schokkend om te bedenken hoeveel mensen iets dergelijks is overkomen. Als ik dan vraag of mensen er melding van gedaan hebben, blijkt dit vaak niet het geval te zijn’.
Belangrijk onderdeel van deze campagne is daarom een speciaal ontwikkelde meldkaart. Die moet de drempel verlagen om melding te doen van discriminatie en geweld tegen homo’s. Bovendien zijn er bij de politie twee agenten voortaan vast aanspreekpunt voor dit onderwerp.
De meldkaarten en de bijbehorende posters zullen de komende dagen en weken op allerlei plekken in de stad verschijnen: in homo-uitgaansgelegenheden, maar ook in andere horecagelegenheden, scholen, enzovoorts. Ook is er een speciale website waarop meer informatie te vinden is: www.cocleiden.nl/discriminatie.
Training
‘Het gebrek aan vertrouwen dat er echt iets aan gedaan kan worden, weerhoudt mensen er tot op heden van om er melding van te maken’, zegt Schravendijk. ‘Dat was ook de voornaamste aanleiding voor het project. Wij willen serieuze aandacht vragen voor dit probleem, zodat wij er met ons allen serieus iets aan kunnen doen’.
Aan de aftrap van de publiekscampagne in februari 2010 is een aantal maanden van voorbereiding vooraf gegaan. Zo hebben hebben honderd agenten van het team Leiden een speciale voorlichting gekregen van ervaren trainers van COC Leiden en Bureau Discriminatiezaken. Bovendien wordt er gewerkt aan wijzigingen in het registratiesysteem en komen er voorlichtingsbijeenkomsten bij verschillende organisaties.
Elke melding telt!
Elke melding wordt serieus genomen, en moet ertoe bijdragen dat de drie initiatiefnemers van de campagne uiteindelijk een beter beeld hebben van de aard en de omvang van discriminatie en geweld tegen homo’s en lesbo’s in de regio Leiden. Wie een melding wil doen, kan er eventueel voor kiezen om anoniem te blijven, maar wie zijn persoonlijke gegevens achterlaat, kan advies krijgen over eventuele vervolgstappen.
‘De Leidse politie zet met hun medewerking aand deze campagne een echte stap in onze richting en wil graag met ons samenwerken’, beklemtoont Schravendijk. ‘Het is dan ook zaak dat alle homo’s en lesbo’s die iets op het gebied van homodiscriminatie is overkomen, daadwerkelijk gaan melden. De aandacht is er nu voor. De mogelijkheid ook. Je kunt melding maken van een incident door de kaart in te vullen. Je gegevens worden vertrouwelijk behandeld. Blijf er niet mee rondlopen, maar vertel je verhaal!’
FOTO
: _Edgar Polak (Bureau Discriminatiezaken), burgemeester Henri Lenferink, Julie van Schravendijk (voorzitter COC Leiden) en René Feenstra (Politie Hollands Midden) op het Leidse stadhuis bij de lancering van de campagne._
Zie voor meer informatie ons dossier Veiligheid en discriminatie.