Terug naar overzicht

Geen aangiften 'ordeverstoring' eredienst Sint-Jan

De SGP vindt de tijd rijp om artikel 146 van het Wetboek van Strafrecht in stelling te brengen. In Kamervragen aan minister Ernst Hirsch Ballin van Justitie (CDA) wordt er op aangedrongen dat het Openbaar Ministerie demonstranten gaat vervolgen. Ook moeten maatregelen worden getroffen om herhaling van de kerkdienstverstoring te voorkomen, vindt SGP-Kamerlid Kees van der Staaij.

Plebaan Geerjan van Rossem noemt de acties zelfs ‘pijnlijk, heiligschennis, een ontwijding en ontluistering door de plaats van het protest’, maar hij beschouwt de demonstranten ook als ‘medebroeders’ en vraagt zich af hoe de kerk dit ‘bij elkaar moet brengen’.

‘Actievoeren om daarmee de communie af te dwingen is niet de juiste weg. We vinden het spijtig voor de gewone kerkgangers in de Sint-Jan dat de eucharistieviering is verstoord’, woordvoerder Michiel Savelsbergh van het bisdom Den Bosch.

Maar het bisdom Den Bosch heeft geen aangifte gedaan bij de politie van de verstoring, zegt woordvoerder Savelsbergh. ‘We hebben er nog niet over gesproken’.

‘We hebben iedereen in de dienst willen toelaten. En we hielden er al rekening mee dat sommigen hun gevoelens tijdens de dienst zouden uiten’, zegt Savelsbergh. ‘Bovendien, wat is verstoring van een dienst? Het was op gezette tijden onrustig, maar de hele dienst als zodanig is niet verstoord’.

Op grond van die genuanceerde uitspraken lijkt het niet waarschijnlijk dat het bisdom de kwestie op de spits wil drijven door aangifte te doen.

De politie van Brabant-Noord laat weten dat er tot gistermiddag geen aangiften over het verstoren van de eucharistieviering zijn binnengekomen.

Tijdens de dienst was er een agent aanwezig in de kerk. Er is volgens een woordvoerder ‘op gepaste afstand toezicht gehouden’. Dat toezicht werd raadzaam geacht omdat de week ervoor tijdens een viering in Reusel een man moest worden aangehouden, die tijdens de mis naar voren liep richting de pastoor.

Zie verder ons dossier Vaticaan.