Terug naar overzicht

Reve-biografie - publicatie van deel 2 'De rampjaren'

Gerard Reve (1923-2006) was een van Nederlands grootste en tegelijk meest omstreden schrijvers van de twintigste eeuw. Met zijn provocerende uitspraken over politiek, ras, (homo)seksualiteit, koningshuis, religie, collegaschrijvers en andere persoonlijkheden kwam hij geregeld in het nieuws.

In Gerard Reve – Kroniek van een schuldig leven 2 De ‘rampjaren’ 1963-1975 geeft Nop Maas een hartverscheurend beeld van een in schijn succesvol leven. Daarnaast vindt de lezer in dit boek een rijk geschakeerde impressie van de woelige jaren zestig en zeventig van de vorige eeuw, waarvan Gerard Reve een van de belangrijkste iconen was.

Dit tweede deel van de Reve-biografie kent talrijke belangwekkende gebeurtenissen, zoals het godslasteringsproces dat bekend werd als het ‘Ezelsproces’, Reve’s overgang tot de katholieke kerk, de toekenning van de P.C. Hooftprijs, de beroemd en berucht geworden huldigingsavond in de Allerheiligste Hartkerk te Amsterdam, het als ‘racistisch’ beschouwde optreden tijdens de nacht van de poëzie in Kortrijk.

Veel aandacht krijgt Reve’s tot nu toe onderbelicht gebleven rol als zielzorger voor de vele homoseksuelen die de verschijning van zijn brievenboeken, waarin onbekommerd werd geschreven over wat ook hen bezighield, als een bevrijding zagen.

Door zijn talloze media-optredens wordt Reve een icoon van de bevrijdende jaren zestig en zeventig. Waarschijnlijk was Reve op 11 december 196 de eerste homo die op de Nederlandse televisie openlijk voor zijn seksuele gerichtheid uitkwam. Van het toenmalige hoofdbestuur van het COC ontving Reve een bewonderende reactie, waarin Reve bedankt werd omdat hij ‘voor vele kijkers een positieve betekenis heeft gehad, en niet in het minst voor uw gevoelsgenoten (U vergeve ons dit ‘nare’ woord!)’. Na de uitzending ontving Reve honderden positieve reacties van die ‘gevoelsgenoten’.

Ondanks alle successen die hij kan noteren, spreekt Reve achteraf echter over ‘rampjaren’. Hoe de kloof tussen zijn eigen denkbeelden en zijn imago bij zijn bewonderaars zich gaandeweg verdiept en hoe zijn liefdesleven in steeds woeliger vaarwater terechtkomt, daarvan doet Nop Maas in dit fascinerende en hartverscheurende tweede deel van zijn kroniek even zorgvuldig als respectvol verslag.

Het derde en afsluitende deel van de Reve-biografie ‘De late jaren 1975-2006’ verschijnt in oktober 2010.