Terug naar overzicht

Van Bijsterveldt minister van LHBT-emancipatie

‘Zoals de afgelopen kabinetsperiode is gebleken, krijgt een minister vaak meer voor elkaar dan een staatssecretaris als het om LHBT-emancipatie gaat,’ stelt voorzitter Vera Bergkamp van COC Nederland. ‘Dat, gevoegd bij de passage over LHBT-emancipatie in het regeerakkoord, biedt kansen voor de komende jaren. Die kansen moeten nu worden omgezet in daden en daarop zullen wij de minister en het kabinet afrekenen’.

Bergkamp wijst er op dat er juist op het gebied van onderwijs, de portefeuille van Van Bijsterveldt, nog veel werk aan de winkel is. Zo vindt één op de twee leerlingen de middelbare school geen veilige plek om uit de kast te komen.

‘We rekenen er op dat de minister nu snel voorlichting over homoseksualiteit op elke school verplicht zal stellen,’ zegt Bergkamp. In december 2009 stemde een Kamermeerderheid voor het opnemen van voorlichting over homoseksualiteit in de kerndoelen voor het onderwijs. Het kabinet van CDA, PvdA en ChristenUnie beloofde dit voorstel uit te voeren.

Bij het COC bestaat zorg over de standpunten van het CDA waar het gaat om zaken als de ‘enkele-feitconstrucitie’, het artikel in de Algemene Wet Gelijke Behandeling (AWGB) waarmee openlijk homoseksuele leerlingen en docenten van school gestuurd kunnen worden. Bergkamp vertrouwt er echter op dat de nieuwe minister zich niet door partijstandpunten zal laten leiden.

Van Bijsterveldt was de afgelopen periode als demissionair staatssecretaris van OCW verantwoordelijk voor het LHBT-beleid, als opvolger van voormalig minister Ronald Plasterk.

Samen met beoogd staatssecretaris Halbe Zijlstra op het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap (OCW) heeft Marja van Bijsterveldt een portefeuilleverdeling gemaakt. Zijlstra wordt verantwoordelijk voor onder meer hoger onderwijs, wetenschap, lerarenbeleid, kunst- en cultuurbeleid en erfgoedinspectie. Van Bijsterveldt wordt eerstverantwoordelijke voor onder meer primair onderwijs, voortgezet onderwijs, middelbaar beroepsonderwijs, mediabeleid en emancipatiebeleid.

‘Dus ook het homo-emancipatiebeleid’, stelt Van Bijsterveldt expliciet. ‘Dat is heel belangrijk, want je hoort de laatste tijd frequent over geweld tegen homo’s. Dat is onacceptabel. Op gemeentelijk niveau wordt daar natuurlijk veel tegen gedaan, maar ook op Rijksniveau moeten we daartegen actie ondernemen en solidair zijn.’