Terug naar overzicht

COC: Stop IVF-discriminatie lesbische paren

Deze week werd bekend dat het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) een IVF behandeling weigert aan het Leidse echtpaar Senaida en Alida omdat ze lesbisch zijn.

‘Dat is discriminatie en dus onacceptabel’, zegt voorzitter Vera Bergkamp van COC Nederland). Bergkamp wijst er op dat het LUMC in 2009 ook al werd aangeklaagd voor discriminatie van lesbische paren bij IVF. Er waren toen bovendien sterke aanwijzingen dat het ziekenhuis exact dezelfde behandeling wél uitvoerde bij een heteropaar.

Bergkamp roept minister Schippers van VWS op de wet te wijzigen, omdat die gelijke behandeling van lesbische paren bij IVF onnodig ingewikkeld maakt.

De Wet Veiligheid en Kwaliteit Lichaamsmateriaal (Wet VKL) maakt onderscheid tussen IVF met sperma van een echtgenoot en van een ‘bekende donor’ (bijvoorbeeld een goede vriend). Sperma van een bekende donor moet eerst onderzocht worden door een spermabank, terwijl dat niet geldt voor sperma van een echtgenoot. Aangezien lesbische paren per definitie geen gebruik kunnen maken van sperma van hun echtgenoot, is deze regel voor hen onnodig nadelig.

COC Nederland wil dat het LUMC – dat niet over een spermabank beschikt – een oplossing zoekt waardoor lesbische paren wel kunnen worden behandeld. Zo kan het ziekenhuis bijvoorbeeld gaan samenwerken met een kliniek die wel over een spermabank beschikt.