Terug naar overzicht

Kamer wil steun voor buitenlandse LHBT-bewegingen

De Kamer roemt in de motie de goede reputatie van Nederland bij de ondersteuning van bewegingen van holebi’s en transgenders (LHBT’s) in de derde wereld. Die steun vindt onder meer plaats in het kader van aidsbestrijding in ontwikkelingslanden. Het COC lobbyde intensief voor continuering van deze vorm van ontwikkelingssamenwerking.

De steun aan buitenlandse LHBT-bewegingen lag de laatste maanden onder vuur door de bezuinigingen van het kabinet op ontwikkelingssamenwerking. Verantwoordelijk staatssecretaris Ben Knapen reageerde welwillend op het voorstel van de Kamer om de buitenlandse LHBT-bewegingen te blijven steunen.

‘Dit is een hart onder de riem van al die activisten in landen waar LHBT’s worden onderdrukt en vervolgd’, zegt voorzitter Vera Bergkamp van COC Nederland in een reactie. ‘We willen nu snel concrete afspraken maken met staatssecretaris Knapen over voortzetting van de steun aan onze buitenlandse collega’s’.

De Kamer besloot vandaag ook dat aidsbestrijding een prioriteit van het ontwikkelingssamenwerkingsbeleid moet blijven en trok ruim 25 miljoen euro uit ter compensatie van de bezuinigingen van het kabinet op dit terrein.

Homoseksualiteit is strafbaar in tachtig landen, in 7 landen staat er zelfs de doodstraf op. COC Nederland ondersteunt 20 LHBT-bewegingen in 13 landen waar LHBT’s worden onderdrukt en vervolgd.