Terug naar overzicht

De Helling over godsdienstvrijheid en emancipatie

Is geloof een belemmering bij de ontplooiing van individuen? Welke relatie moet er zijn tussen de overheid en de godsdiensten?

Op 9 oktober jl. organiseerden het Wetenschappelijk Bureau, het platform De Linker Wang en de Eerste Kamerfractie van GroenLinks samen met een Amsterdamse studentenwerkgroep het symposium ‘Godsdienstvrijheid of Vrij van Godsdienst?’. Het ging in het bijzonder om de spanning tussen godsdienst en emancipatie.

In het nieuwe nummer van de Helling staan de beide hoofdlezingen van de dag: de openingsspeech van Anton Zijderveld en de toespraak van Femke Halsema waarin ze voor het eerst uitgebreid haar visie op godsdienstvrijheid geeft.

Gezien het belang van het thema voor het huidige kabinet werden oppositiepartners van PvdA, D66 en SP te reageren. Die laatste was helaas te druk met andere zaken, maar het blad bevat wel een bijdrage van Jeroen Dijsselbloem (PvdA) en Sophie in ‘t Veld (D66). Rooms-katholiek theoloog Erik Borgman reageerde als linkse gelovige op de toespraak van Halsema.

Ook in de andere artikelen van dit nummer gaat het veelvuldig over godsdienst, vrijheid en emancipatie.

Speciaal voor dit themanummer maakte de Helling vier portretten waarin de persoonlijke kant van het thema emancipatie en godsdienst belicht wordt. Vier mensen vertellen over hun ervaring met geloof en homoseksualiteit. Vaste portretfotograaf Peter Valckx maakte de foto’s en Erica Meijers de interviews.

Het blad kan besteld worden via de Helling.