Terug naar overzicht

COC-prijs voor Erwin Olaf en Roze in Blauw

Erwin Olaf: woord en daad

‘Erwin heeft vorig jaar als geen ander de maatschappelijke verontwaardiging over het geweld onder woorden gebracht,’ zegt Vera Bergkamp (voorzitter COC Nederland), verwijzend naar de uitzending van het VPRO-programma Zomergasten waar Olaf te gast was. ‘Maar het bleef niet bij woorden. Zijn Black Tea Party was een vlammend statement tegen racisme en homofoob geweld. Met de opbrengst wordt momenteel een meldsysteem tegen homofoob geweld ontwikkeld.’ Olaf komt volgens de belangenorganisatie al sinds het begin van zijn carrière, ook in zijn werk als kunstenaar, onvermoeibaar op voor LHBT’s.

Bedankspeech

In zijn bedankspeech richtte Erwin Olaf zich niet alleen op de problematiek van nu, maar ook op de problematiek van homoseksuele ouderen van nu en later. ‘Het zal ons toch niet gebeuren, dat degenen die ons soms kapot hebben gepest op het plein van de middelbare school, nog even verhaal gaan halen aan het eind van ons leven?’, liet Erwin Olaf weten.

Roze in Blauw: versterkt vertrouwen in politie

De tweede Penning wordt uitgereikt aan het netwerk Roze in Blauw van de politie Amsterdam-Amstelland. Door het instellen van een speciaal telefoonnummer waar LHBT’s deskundig te woord worden gestaan, verlaagde het vrijwilligersnetwerk van ‘roze’ agenten de drempel voor het doen van aangifte. Ook maakt Roze in Blauw de politie alert op anti-LHBT geweld en versterken ze de positie van roze agenten in het korps. Ze vormen daarmee een inspiratiebron voor soortgelijke initiatieven elders in Nederland.

‘Hoewel het geweld nog niet is opgelost, heeft Roze in Blauw het vertrouwen van veel LHBT’s in het optreden van de Amsterdamse politie versterkt,’ aldus Vera Bergkamp. De Penning wordt in ontvangst genomen door netwerkvoorzitter Ellie Lust, ook bekend als woordvoerder van het Amsterdamse Korps.

Discriminerend geweld

Uit onderzoek in opdracht van de regering bleek afgelopen jaar dat zeven van de tien LHBT’s met discriminerend geweld te maken krijgen. Het aantal door de politie geregistreerde gevallen van homofoobgeweld nam in 2009 met 13 procent toe (cijfers voor 2010 ontbreken nog).

Drukbezochte nieuwjaarsreceptie

De uitreiking van de Bob Angelo-penning vond plaats tijdens de drukbezochte nieuwjaarsreceptie van de Nederlandse LHBT-beweging. Tijdens dit evenement vond onder meer een exclusief optreden plaats van Mathilde Santing. De Bob Angelo Penning is vernoemd naar het pseudoniem van de oprichter van het COC, Niek Engelschman.

Zie ook:

RTV Noord-Holland: Bob Angelo Penning voor Erwin Olaf en Roze in Blauw – met interviews met Erwin Olaf en Ellie Lust.