Terug naar overzicht

Minister Rosenthal geschokt na moord op David Kato

David Kato voerde actie voor de rechten van seksuele minderheden in Oeganda, waaronder strafbaarheid voor homoseksualiteit. Hij stond samen andere vermeende homo’s met naam en foto op de voorpagina van de Oegandese krant Rolling Stone onder de titel ‘Hang Them’ en had recent een rechtszaak gewonnen tegen deze publicatie. Minster Rosenthal sprak destijds zijn afschuw uit over die publicatie.

David Kato werd op 27 januari jl. in zijn woning vermoord. Minister Rosenthal laat weten dat de Nederlandse ambassade in Kampala de zaak op de voet volgt en in contact staat met andere ambassades en internationale en lokale mensenrechten NGO’s. Ook neemt de Europese Unie maatregelen om andere mensenrechtenactivisten fysiek te beveiligen.

Kamervragen

D66

-Kamerleden Alexander Pechtold en Pia Dijkstra vragen minister Rosenthal er op aan te dringen dat bedreigde homoseksuelen door de Oegandese regering worden beschermd. Ook zien Pechtold en Dijkstra een rol weggelegd voor de Europese Unie, die zou bedreigde homo’s wereldwijd kunnen beschermen.

PvdA

-Kamerleden Sjoera Dikkers, Frans Timmermans en Achmed Marcouch vragen aan minister Rosenthal of de negen mensen op de lijst in Rolling Stone Magazine gevaar lopen. Ook willen ze weten of de minister een rol voor Nederland ziet bij de bescherming van de Oegandese homoseksuelen op de lijst. De drie PvdA-Kamerleden willen dat Nederland druk uitoefent op de Oegandese regering om de situatie van homo’s te verbeteren.

PVV

-Kamerleden Louis Bontes en Johan Driessen vragen of het kabinet bereid is om politieke druk uit te oefenen op Oeganda ten einde de positie van homoseksuelen in Oeganda te verbeteren en of het kabinet daarvoor ook alle ontwikkelingshulp, op noodhulp na, aan Oeganda wil stoppen.

Zie voor meer informatie ons dossier Afrika.

Reacties op de moord op David Kato:

Val Kalende – An Obituary to a Great Son of LGBT Africa.

Jerzy Buzek, voorzitter van het Europees Parlement.

Europees Parlement – waaronder de LGBT Intergroup.

President Barack Obama – Statement by the President on the Killing of David Kato.

Minister Hillary Clinton – Murder of Ugandan LGBT Activist David Kato.

Daily Monitor – Can we talk honestly about homosexuality?.

Rowan Williams, Anglicaanse aartsbisschop van Canterbury – Archbishop condemns murder of Ugandan gay human rights activist.

UNAIDS condemns the killing of Ugandan gay activist David Kato.

HRW – Uganda: Promptly Investigate Killing of Prominent LGBT Activist.

Amnesty International – Homoactivist vermoord: onderzoek nodig.