Terug naar overzicht

'Nieuwe trouwambtenaar moet gewoon wet naleven'

In debat met het Amsterdamse D66-raadslid Thijs Kleinpaste en JOOP-redacteur Francisco van Jole beklemtoont het CDA-Kamerlid dat er ‘respect en wederzijds begrip’ moet zijn voor godsdienstige opvattingen. Daarom is Koopmans er op tegen dat zittende trouwambtenaren met gewetensbezwaren tegen het sluiten van een huwelijk van een paar van gelijk geslacht daartoe wettelijk gedwongen worden. Dat zou volgens Koopmans ‘totalitair’ zijn.

Maar het openlijk homoseksuele CDA-Kamerlid voegt daar – bijna terloops – aan toe dat ‘nieuwe ambtenaren als ze aangenomen worden, gewoon de wet moeten naleven’.

Daarmee zegt Koopmans dus dat alle nieuwe trouwambtenaren in alle gemeenten bereid moeten zijn om alle huwelijken te sluiten. De wet is immers duidelijk: er is maar één huwelijk opengesteld voor alle paren.

Dat standpunt sluit naadloos aan bij dat van de Commissie Gelijke Behandeling, de Vereniging van Nederlandse Gemeenten en het COC.

En de consequentie van zijn uitspraak is dat Koopmans zich ook keert tegen het voornemen van het college in de gemeente Rhenen. Daar wil men immers nieuw te benoemen trouwambtenaren het recht geven om de wet niet na te leven…

GER KOOPMANS over WEIGERAMBTENAREN

Get Microsoft Silverlight
Of bekijk de flash versie.

Het JOOP-debat begint vanaf 45.05 uur. CDA-Kamerlid Ger Koopmans doet zijn uitspraak vrijwel aan het eind van de uitzending – luister vanaf 54.45 uur.

Zie voor meer informatie ons dossier Homohuwelijk.