Terug naar overzicht

Europese filmpremiere Teslimiyet (Other Angels)

Dit is de Europese première van deze film. De inleiding wordt verzorgd door voorzitter Dennis Boutkan van COC Amsterdam. Na afloop is er een Q&A met de regisseur Emre Yalgin en het publiek.

Aansluitend is in Paradiso een aflevering van Pink Istanbul.

Moedige film

_Teslimiyet_ (Other Angels) kwam in december 2010 uit in Turkije en werd door het grootste dagblad van Turkije (Hurriyet) ‘een moedige film’ genoemd. De film is een officiële inzending voor het Ankara Filmfestival, eind maart in Turkije.

_Teslimiyet_ heeft als thema het leven van transgender prostituees en hun strijd om acceptatie en gelijke rechten. De film is ook en vooral een verhaal over mensen die veroordeeld zijn om aan de onderkant van de samenleving te leven en over wie vooroordelen welig tieren. Het beeld van transgenders in Turkije is dat ze allemaal in de prostitutie werken en dat ze agressief zijn. Teslimiyet laat ons mensen zien, met gevoelens en met verlangen naar liefde.

_Teslimiyet_ verbeeldt de vicieuze cirkel waarin transgenders in Istanbul zich bevinden; hoe vooroordelen tot stand komen in de macho-samenleving in Turkije en hoe ze in stand worden gehouden. De film is uniek omdat de cast wordt gevormd door transgenders uit Istanbul die geen van alle professionele acteur zijn.

Introductie

De filmvertoning krijgt een introductie door een bekende Turks Nederlandse columnist en door voorzitter Dennis Boutkan van COC Amsterdam. De gespreksleider van de avond vraagt reacties aan bekende en minder bekende Turkse Nederlanders in de zaal, die al dan niet actief zijn in het holebi-netwerk. Veel genodigden zijn leden en activisten van Turkse homo- en hetero-organisaties uit het Nederlands-Turkse netwerk van Pera, Pink Istanbul, COC, De Balie, Homoloket, HTIB en IOT. Verder zullen genodigden van Marokkaanse, Antilliaanse en andere organisaties aanwezig zijn omdat we denken dat de thematiek ook in andere macho-samenlevingen speelt waarin status en eer, alsmede stereotypen en taboes, maken dat de problemen en de positie van transgenders en holebi onbesproken blijven.

Pink Istanbul

Later in de nacht gaan de deuren van Paradiso open voor het kunst- en dance programma Pink Istanbul. Hiervoor dienen bezoekers apart een kaartje te kopen aan de kassa van Paradiso.

Pink Istanbul is een initiatief van Stichting Pera in samenwerking met Paradiso, COC Nederland en COC Amsterdam.

Premiére Teslimiyet (Other Angels) in De Balie

Turkije, 2010, duur: 1u36m, Regissuer: Emre Yalgin
Entree: 7 euro
Zaal open: 19.30 uur
Aanvang programma: 20.00 uur