Terug naar overzicht

AIDS-bestrijding blijft een internationale prioriteit

Vorige week maakte staatssecretaris Knapen bekend dat hij met ontwikkelingssamenwerking wil focussen op de thema’s water, landbouw, veiligheid en rechtstaat en SRGR. Bij SRGR richt het kabinet zich specifiek op het voorkomen van nieuwe aidsinfecties en op seksuele rechten voor kwetsbare groepen zoals meisjes, homoseksuelen, drugsgebruikers en prostituees.

Culturele waarden en taboes zijn vaak een obstakel bij aidsbestrijding. Knapen ziet op dat vlak een belangrijke rol voor Nederland: ‘Anders dan veel andere donoren schrikt Nederland er niet voor terug om de discussie aan te gaan over bijvoorbeeld gezinsplanning, abortus en veilige seks’.

Knapen erkent dat de bezuinigingen ook aan het budget voor aidsbestrijding niet voorbij gaan. Nederland blijft echter een van de grootste donoren op het terrein van aids en SRGR, met een jaarlijks budget van 400 miljoen euro.

De regering ondersteunt onder meer de activiteiten van het Global Fund, verschillende maatschappelijke organisaties en een aantal publiek-private partnerschappen waarin bedrijven worden betrokken bij aidsbestrijding.