Terug naar overzicht

Zomeractie tegen homofobie op vakantie

‘We gaan digitale kaarten maken die mensen ons kunnen opsturen met hun ervaringen’, zegt SP-Europarlementariër Dennis de Jong. ‘Op de websites van de deelnemers aan deze actie kan iedereen de kaarten binnenkort aantreffen’.

De Jong hoopt na de zomer via de actie voldoende informatie te hebben ontvangen om het toekomstige Poolse EU-voorzitterschap ervan te overtuigen werk te maken van de Europese anti-discriminatie richtlijn. Het Europees Parlement is hier al een paar jaar geleden mee akkoord gegaan, maar de EU-lidstaten maken geen enkele vooruitgang met de bespreking van het voorstel.

‘Het huidige Hongaarse EU-voorzitterschap besteedde er helemaal geen aandacht aan, vandaar dat ik mijn hoop nu gevestigd heb op Polen dat op 1 juli a.s. EU-voorzitter wordt’, zegt De Jong. ‘Via de praktijkvoorbeelden kan ik dan aantonen dat het hier niet gaat om een theoretisch probleem, maar om iets waar iedere dag ergens in Europa LHBT’s het slachtoffer van worden’.

Hoe werkt de actie Groeten uit Homofobië?

Je verhaal over (kleine of grote) homofobie op vakantie kun je het makkelijkst insturen via een e-mailtje aan eurofractie(@)sp.nl. Vermeld daarbij in ieder geval:
– wat er gebeurd is (vervelende vragen, lastig vallen, verbaal of zelfs fysiek geweld);
– waar het gebeurd is (in ieder geval land en plaats, liefst, in geval van bijvoorbeeld een hotel of bar, ook naam en straat hiervan);
– of je akkoord bent met eventuele publicatie van (delen van) de klacht met naam en toenaam, of dat je wilt dat de gegevens vertrouwelijk worden behandeld;
– of je zelf of anderen actie hebben ondernomen (aangifte bij de politie, contact met lokale homobeweging).
In alle gevallen geldt natuurlijk: hoe meer details, hoe beter. Vertrouwelijke informatie zal vanzelfsprekend alleen gebruikt worden in een anonieme, niet-herleidbare vorm.

Het is geen toeval dat de actie half mei van start is gegaan, want internationaal wordt 17 mei gevierd als de Internationale Dag tegen Homo/Transfobie en daarom is er overal ter wereld aandacht voor de voortdurende strijd tegen LHBT-discriminatie.

In de juni-editie van de GayKrant en op de websites van GK en COC Nederland zal de actie binnenkort verder worden toegelicht.

Zie voor meer informatie ons dossier Veiligheid en discrminatie.