Terug naar overzicht

VVD accepteert weigerambtenaar niet langer

Aanleiding voor deze uitspraken van de VVD-woordvoerder LHBT-emancipatie in de Tweede Kamer is het feit dat deze week bekend werd dat de gemeente Amsterdam twee weigerambtenaren in dienst heeft.

Het VVD-Kamerlid vindt dat ons land op dit punt inmiddels achterloopt bij andere landen. Hennis stelt vast dat die landen ons voorbeeld volgen door ook het huwelijk open te stellen voor paren van gelijk geslacht, maar weigerambtenaren niet toelaten. Hennis zegt dat we de weigerambtenaar ‘tien jaar geleden geaccepteerd’ hebben als ‘een bizarre verzachtende omstandigheid’. Volgens Hennis is het nu ‘tijd om weer een stap voorwaarts te zetten’.

Hennis-Plasschaert zal de kwestie volgende maand aan de orde stellen in het debat met minister Marja van Bijsterveldt over het LHBT-emancipatiebeleid.

Minister Van Bijsterveldt heeft onlangs in een interview in de Gay Krant gezegd dat ze het belangrijk vindt dat er ruimte is voor trouwambtenaren met gewetensbezwaren tegen het sluiten van een huwelijk van een paar van gelijk geslacht.

‘Dat past ook bij onze samenleving’,zegt Van Bijsterveldt. ‘Er is traditioneel veel ruimte en tolerantie richting andersdenkenden. In ons land zijn er mensen die echt gewetensbezwaren hebben om dit te doen. Dat vind ik eigenlijk gewoon wel passen bij Nederland, die tolerantie en ruimte voor pluriformiteit’.

De SGP, die het kabinet in de Eerste Kamer aan een meerderheid moet helpen, vindt ook dat trouwambtenaren met gewetensbezwaren tegen het huwelijk van een paar van gelijk geslacht mogen weigeren zo’n huwelijk te voltrekken.

Volgens Hennis-Plasschaert zijn er over deze kwestie geen afspraken met de SGP gemaakt.

Zie voor meer informatie ons dossier Homohuwelijk.