Terug naar overzicht

CDA-wethouder oneens met minister over weigerambtenaren

Wethouder Karsten Klein deed zijn uitspraken vanmorgen in een uitzending van het NOS Radio 1 Journaal.

Klein is van mening dat de wet geen onderscheid maakt en dat trouwambtenaren dat daarom ook niet mogen doen. Hij beklemtoont dat de term ‘homohuwelijk’ ten onrechte de indruk wekt dat paren van gelijk geslacht een ander huwelijk sluiten dan heteroparen, maar dat is niet zo: het huwelijk is sinds 2001 opengesteld voor alle paren.

Den Haag neemt op dit punt al jaren een ‘helder standpunt’ in volgens Klein. De hofstad heeft geen weigerambtenaren en benoemt enkel nog trouwambtenaren die bereid zijn alle huwelijken te sluiten. Volgens Klein moet je daar ‘geen enkele twijfel’ over laten bestaan en zijn trouwambtenaren ‘wel de laatste die onderscheid mogen maken’ door te weigeren de huwelijken van paren van gelijk geslacht te sluiten.

‘Gewetensvrijheid is geen grondrecht…gelijkheid wel’, twittert Klein na de uitzending.

Op de vraag er over de weigerambtenaar ‘onenigheid is binnen het CDA’, zegt Klein dat hij zich niet kan vinden in het ‘pragmatische standpunt’ van zijn partijgenote. Volgens Klein is de kwestie van de weigerambtenaren een ‘moreel onderwerp’ waar de minister van Emancipatiezaken een ‘morele rol’ in dient te spelen door voluit de gelijke rechten van paren van gelijk geslacht te ‘propageren’.

Klein zal minister Van Bijsterveldt niet direct aanspreken op haar standpunt, omdat hij voor het beleid van Den Haag ‘niets van de minister nodig heeft’. Maar de CDA’er voorziet wel dat het partijstandpunt over weigerambtenaren een rol kan gaan spelen in het interne debat in het CDA over de koers van de partij.

De Haagse wethouder Karsten Klein is niet de eerste CDA’er die zich tegen het weigerambtenaren-standpunt van minister Van Bijsterveldt keert. Eerder maakte het Arnhemse CDA-raadslid Gerben Karssenberg met een aantal tweets al duidelijk dat hij vindt dat trouwambtenaren gewoon de wet moeten uitvoeren en dat weigerambtenaren op zoek moeten naar ander werk.

De gemeente Den Haag presenteert vandaag de Emancipatienota 2.0 waarin ondermeer ook het beleid rond weigerambtenaren is vastgelegd. Verder komt er een Haags mannenemancipatieteam om de acceptatie van homo’s te vergroten. Dit is een team met ambassadeurs van verschillende culturele achtergronden. Deze ambassadeurs gaan voorlichting geven op scholen en bij maatschappelijke organisaties. De opvang voor jongens en meisjes die vanwege hun seksuele geaardheid worden bedreigd zal verbeterd worden. En er komt een aparte registratie om de omvang van discriminatie tegen homo’s beter in kaart te brengen.

Link naar geluidsfragment:

NOS Radio 1 Journaal: ‘Uitspraken Van Bijsterveldt onverstandig’

Zie voor meer informatie ons dossier Homohuwelijk.