Terug naar overzicht

Van Bijsterveldt welkom bij Amsterdam Gay Pride

Tijdens een debat in de Tweede Kamer liet Van Bijsterveldt onlangs weten dat ze geen einde wil maken aan het trouwambtenaren die geen homostellen willen trouwen. Ook wil ze voorlichting op scholen over homo- en transseksualiteit niet verplicht stellen. Op internet ontstonden daardoor verschillende actiegroepen die de deelname van de minister aan de botenparade van de Amsterdam Gay Pride eventueel zelfs met geweld wilden belemmeren.

ProGay en COC Nederland hopen dat de minister op 6 augustus a.s. wel meevaart. Juist dan kan de zij met eigen ogen zien hoeveel mensen vinden dat weigerambtenaren niet meer van deze tijd zijn en dat voorlichting op school belangrijk is. Het politieke debat over voorlichting is nog volop gaande en in oktober buigt Den Haag zich opnieuw over de kwestie van de weigerambtenaren. COC Nederland gaat ervan uit dat de Canal Parade waardig zal verlopen, omdat juist LHBT’s weten hoe belangrijk het is om mensen niet in een situatie te brengen waarin ze zich onveilig of bedreigd voelen.

‘We willen de minister overtuigen met argumenten en niet met waterbommen’, zegt voorzitter Vera Bergkamp van COC Nederland. ‘Ik begrijp de boosheid van homo’s en lesbiennes volledig. Als het aan het COC had gelegen waren er nooit weigerambtenaren geweest en was voorlichting al lang verplicht. Om dat te bereiken zijn we ook vanmiddag in de Tweede Kamer en spreken we ook vandaag weer met de minister. Als we haar voor de Amsterdam Gay Pride niet hebben overtuigd, dan hebben we nog vier uur op de boot tijdens de parade’.

‘De Amsterdam Gay Pride is een feest van zichtbaarheid’, zegt voorzitter Irene Hemelaar van ProGay. ‘Wettelijk gezien hebben homo’s en lesbiennes dezelfde rechten als hetero’s. Het is onacceptabel dat LHBT’s in de praktijk toch nog tegen problemen aanlopen en dat LHBT-scholieren zich nog vaak onveilig voelen. Laten we de minister tijdens de Amsterdam Gay Pride ervan overtuigen dat homo- en transseksualiteit heel gewoon is’.

Het COC pleit al lang voor voorlichting over homo- en transseksualiteit op elke school. Zo sloot het COC in 2007 een convenant met vijf politieke partijen, waaronder de huidige regeringspartij VVD. In 2009 kwam er een breed gesteunde motie in de Tweede Kamer. Toen minister Van Bijsterveldt in april liet weten deze motie niet uit te voeren, startte het COC een nationale internetpetitie.