Terug naar overzicht

International Humanist Award voor Sophie in 't Veld

De prijs wordt onregelmatig uitgereikt door de International Humanist and Ethical Union (IHEU), een organisatie die zich inzet voor de verspreiding van het humanistische gedachtegoed.

Sophie in ‘t Veld heeft zich de afgelopen jaren als lid van het Europees Parlement voorbeeldig en met persoonlijke inzet sterk gemaakt voor de rechten van lesbische vrouwen, homoseksuele mannen, biseksuelen en transgenders (LHBT’s). Ondermeer door in de voorhoede deel te nemen aan Pride-demonstraties in tal van lidstaten van de Europese Unie waar het houden van zulke demonstraties verboden of fel bestreden werd. Daarnaast was ze initiafiefneemster of direct betrokken bij tal van voorstellen die in het Europees Parlement in de afgelopen zijn aangenomen om de rechtspositie van LHBT’s te verbeteren.

De D66-politica kreeg de onderscheiding ook voor de oprichting van het Europees Parlement Platform voor Secularisme in de Politiek, waarin zij actief pleit voor een duidelijke scheiding van kerk en staat.

In ‘t Veld stelt in een reactie het een ‘zeer eervolle verrassing te vinden’ dat ze de internationale prijs heeft gekregen. ‘Het geeft me de energie om nóg iets harder te gaan lopen en de mensenrechten voor een nog breder publiek onder de aandacht te brengen’, zegt ze.

Volgens de D66-politicus houdt de Europese Unie zich tegenwoordig steeds vaker bezig met ethische vraagstukken, zoals abortus, stamcelonderzoek of LHBT-rechten.

‘Juist in dit soort felle discussie moet de seculiere kant van de zaak een duidelijke stem krijgen’, aldus In ‘t Veld. ‘Het probleem is dat de seculiere burgers nauwelijks georganiseerd zijn in dit verband. En dat terwijl juist conservatieve religieuze groepen hun standpunt heel luid en duidelijk onder de aandacht weten te brengen’.

Als winnaar van de Humanist Award bevindt zij zich in goed gezelschap. Eerder ging de prijs naar onder anderen de Russische atoomgeleerde en dissident Andrej Sacharov, de Slowaakse politicus Alexander Dubcek en Pieter Admiraal, een fervent voorvechter van het recht op euthanasie.