Terug naar overzicht

D66 roept kabinet op: neem afstand van defensie-officieren!

De grootste vereniging voor defensie-officieren keurt de deelname van militairen aan de Canal Parade in hun blad Carré af en stelt dat de krijgsmacht hiermee een verkeerd visitekaartje heeft afgegeven.

‘Het huidige defensiebeleid zou gericht moeten zijn op de acceptatie van homoseksuelen, maar deze uitspraken wijzen daar niet op’, stelt D66-Kamerlid Hachchi. ‘Ik vind dat minister Hillen hier afstand van moet nemen en de NOV hierop moet aanspreken’.

‘Defensie laat zich tijdens de Gay Pride van haar beste kans zien, maar vervolgens wordt er van binnenuit negatief gesproken over homoseksualiteit’, zegt D66-Kamerlid Dijkstra. ‘Ik wil dat homoseksuelen zichzelf kunnen zijn, ook in deze organisatie en ik wil dat minister Van Bijsterveldt ons hierin steunt’.

Twee jaar geleden mochten militairen nog niet meevaren van het ministerie van Defensie, afgelopen jaar mocht dat alleen op persoonlijke titel. Dit jaar was Defensie begin augustus voor het eerst met een eigen boot vertegenwoordigd tijdens de Canal Parade. Daarbij voeren militairen op initiatief van de Stichting Homoseksualiteit en Krijgsmacht (SHK) in uniform mee door de Amsterdamse grachten.

Zie: D66-Kamervragen NOV-Gay Pride