Terug naar overzicht

Meer gemeenten koploper voor LHBT-emancipatie

De gemeenten moeten voor 1 februari 2012 met plannen komen om hun LHBT-emancipatiebeleid te verbeteren. Het gaat dan om het bevorderen van de sociale acceptatie, de veiligheid en weerbaarheid van lesbiennes, homoseksuelen, biseksuelen en transgenders (LHBT’s).

De minister stelt daarvoor 20.000 euro per gemeente beschikbaar.

De 21 gemeenten die de intentieverklaring hebben ondertekend zijn: Alkmaar, Almere, Breda, Capelle aan den IJssel, Delft, Eindhoven, Goes, Haarlem, Helmond, Hengelo, Hoorn, Leidschendam-Voorburg, Middelburg, Oss, ’s-Hertogenbosch, Schiedam, Sittard-Geleen, Súdwest Fryslãn, Venlo, Vlissingen, Westland en Zoetermeer.

‘Wij focussen op de problematiek van zelfmoord onder homojongeren’, zegt beleidsmedewerker Anthonie van de Buuse van de gemeente Middelburg. ‘De landelijke cijfers daarover zijn alarmerend. Er is een verband tussen zelfmoorden en onderdrukking van homoseksualteit door religiositeit. Dus het is aannemelijk dat die problematiek in Zeeland speelt. We willen daarom insteken op voorlichting op scholen. Ook moeten werkers in de zorg en jongerenhulpverlening worden bijgeschoold. Ze moeten signalen leren herkennen en een programma kunnen aanbieden waarmee die jongeren verder kunnen worden geholpen. En dat kan heel goed in samenwerking met het COC Zeeland’.

Minister Van Bijsterveldt wil dat het aantal koplopergemeenten fors uitbreidt van de 18 bij haar aantreden als bewindspersoon naar de 50 grootste gemeenten. Het totaal aantal koplopergemeenten staat nu op veertig.

Europese samenwerking

Daarnaast werd bekend gemaakt dat er een samenwerkingsverband opgezet wordt met Europese steden die ook een beleid voeren voor LHBT-inwoners, de zogeheten

Rainbow Cities

.

Het doel hiervan is het uitwisselen van goede voorbeelden en het delen van ervaringen op het gebied van beleidsuitvoering en -borging.

In 2013 vindt waarschijnlijk een internationale bijeenkomst plaats, waarbij ambtenaren uit verschillende Europese steden elkaar zullen treffen