Terug naar overzicht

'Mensen die anders zijn, die zijn ziek geboren!'

Op alle pleinen hebben jongeren uit de buurt voorbijgangers geïnterviewd over de winnende foto’s van Pride Photo Award 2011 die in september op zeven grote pleinen verspreid door de stad te zien waren. De foto’s tonen de diversiteit van de lesbische, gay, biseksuele en transgender gemeenschap (LGBT’s) en zetten mensen aan het denken over mannelijkheid en vrouwelijkheid.

De interviewfilmpjes laten zien dat de Amsterdamse tolerantie in de praktijk vaak schijntolerantie is.

Het moet niet te dichtbij komen:

_’Als het mijn eigen dochter zou zijn, dan zou ik zeggen: liever niet’. ‘Ik heb er geen problemen mee, zolang ik er maar niet mee geconfronteerd word’. Of ze verpakken hun mening: ‘Homo’s zijn slim en geliefd bij de vrouwen, maar ze gedragen zich als een vrouw’._

De onwetendheid over homoseksualiteit is nog groot, zo blijkt:

_’Het is een keuze’, ‘Ik denk dat er een psychische of geestelijke stoornis in hun zijn’, ‘Mensen die anders zijn dan wij, die zijn ziek geboren’. Soms zijn de reacties schokkend: ‘Ik zal gaan kijken op welke manier het te genezen is’ en ‘Deze foto’s wekken haat!’_

Toch zijn er ook veel open en positieve reacties.

Mensen zijn enthousiast dat deze foto’s ook eens in de publieke ruimte te zien zijn:

_’Ik ben blij dat ik in een diverse stad woon’, ‘Ik hoop dat als mensen met elkaar praten dat er dan wat meer begrip komt voor elkaar’._

Een montage van de uitspraken wordt gebruikt om discussie los te maken op de Speak Up! Events voor jongeren, die georganiseerd worden in alle Amsterdamse stadsdelen. Op deze events zullen jongeren met elkaar en met LGBT’s uit hun buurt in gesprek gaan over het thema: ‘mannelijkheid, vrouwelijkheid en jezelf kunnen zijn in de publieke ruimte’. Prominente buurtbewoners, zoals bestuurders, muzikanten en bekende Amsterdammers gaan met hen in gesprek te gaan over hun eigen ervaringen met dit thema.

De kick-off voor de Speak Up! Events werd op 28 september jl. gegeven in Amsterdam Nieuw-West. In het drukbezochte centrum Eigenwijks spraken jongeren met elkaar over homoseksualiteit in hun eigen omgeving en hun eigen gevoel van zekerheid in de publieke ruimte. In de zaal werd druk gediscussieerd over de druk van de maatschappij op je uiterlijk en wat wel en niet als confronterend wordt beschouwd. Lokale rap-artiest Rahmani zweepte de zaal op met zijn raps.

Ahmed Marcouch twitterde na het event enthousiast over de goede discussie van de aanwezige jongeren en het belang van open discussie over het onderwerp.

Het volgende Speak Up! Event is op 6 oktober om 19.30 uur in Bitterzoet. Het afsluitende Speak Up! Event zal op 3 november a.s. in Club Air plaatsvinden.

De interviewfilms zijn te zien op: Pride Photo Award YouTube.

Informatie over de Speak Up! Events vindt u op: Facebook Speak Up Amsterdam.

Zie voor meer informatie ons dossier Veiligheid en discrminatie.