Terug naar overzicht

Homoseksualiteit splijtzwam voor Vrije Evangelischen

De Vrije Evangelische gemeente in Scherpenzaal is met ongeveer zeventig leden klein. Zij maakt zich los van de VEG omdat zij er moeite mee heeft dat in sommige gemeenten van de bond huwelijken van paren van gelijk geslacht worden ingezegend.

De gemeente in Oldebroek is met 750 veel groter. Ook deze gemeente bezint zich momenteel op haar toekomst. Ook Oldebroek heeft moeite met de tolerantie richting homoseksualiteit, maar ook met andere liberale gedachten binnen de VEG. Naar alle waarschijnlijkheid neemt Oldebroek voor het einde van het jaar een besluit over de toekomst.

In de jaren tachtig vond ook al een breuk plaats in de VEG. Dertien gemeenten verlieten de bond uit onvrede over de opkomst van de vrijzinnigheid. Die gemeenten vormen nu de Federatie van Vrije Evangelische Gemeenten. Zowel Scherpenzaal als Oldebroek overwegen om zich hierbij aan te sluiten.