Terug naar overzicht

COMING OUT DAG in regio ZWOLLE

Coming Out Dag op dinsdag 11 oktober a.s staat in het teken van jezelf zijn op de werkplek, waarbij het niet uitmaakt of je nu hetero dan wel lesbiënne, homo, biseksueel of transgender (LHBT) bent.

Bij de gemeente Zwolle wappert op Coming Out Dag de regenboogvlag. Hier hangt wethouder Nelleke Vedelaar persoonlijk de Coming Out Dag-poster op.

Bij de Isala Klinieken – de grootste werkgever van Overijssel – neemt bestuurder Robbin Thieme Groen de actieposter in ontvangst van Carlo Spijk, bestuurslid van COC Zwolle.

Samen met secretaris Tjeerd van der Wal van provincie Flevoland hangt bestuurder Karin IJssel van Werkgroep Flevoland van COC Zwolle de actieposter op in het provinciehuis. Daar wappert die dag de regenboogvlag voor het eerst in de geschiedenis.

‘s Middags is op het stadionsplein van Lelystad een ludieke ‘Kom uit de kast’-actie die reizigers en voorbijgangers uitdaagt om iets te delen over zichzelf waar zij tot dan toe om schroomden.

Aandacht voor dit onderwerp is hard nodig. Ongeveer een derde van de LHBT’s is op het werk niet uit de kast. Bij wie dat wel het geval is, krijgt 14 procent van de lesbische werknemers, 28 procent van de homoseksuele werknemers en 75 procent van de transgender werknemers te maken met negatieve reacties. Dat blijkt uit onderzoek van het Sociaal en Cultureel Planbureau (SCP).

‘De medewerking van grote werkgevers in heel Nederland geeft Coming Out Dag 2011 extra kracht en dat is een goede zaak’, zegt woordvoerder Carlo Spijk van COC Zwolle. ‘Wij gaan op alle fronten voor een samenleving waar iedereen zichzelf kan zijn. Dus ook op het werk, ongeacht waar jij je brood verdient. Je mag ja als niet-hetero net zo vrij voelen in de omgang met collega’s als hetero’s. Het gaat om respect en gelijkwaardigheid. Je geaardheid onderschoffelen omdat je bang bent voor reacties, kost bakken met energie. Uit de kast werkt beter. Deze dag kan van alles opleveren: collega’s die echt met elkaar in gesprek komen en ondernemers of managers die zich realiseren dat er op dit thema in hun organisatie nog werk te verzetten is’.

In het gratis dagblad Metro staat dinsdag 11 oktober a.s. de Coming Out Dag-poster afgedrukt. Iedereen wordt opgeroepen om deze actieposter op het werk op te hangen om duidelijk te maken dat acceptatie van LHBT’s op het werk de normaalste zaak van de wereld hoort te zijn. De poster is ook te downloaden via www.coc.nl.