Terug naar overzicht

Nederlandse bedrijven lijken relatief LHBT-vriendelijk

Met de Sfeermeter stelt het COC momenteel een Top 100 samen van LHBT-vriendelijke bedrijven. De Sfeermeter is een test op Linkedin en Facebook met slechts zeven vragen. Werknemers worden daarmee in staat gesteld om zelf de LHBT-vriendelijkheid van hun werkvloer op een speelse manier te ‘beoordelen’. De test is te vinden op Sfeermeter.com.

Vera Bergkamp, voorzitter van COC Nederland:

‘Het is bemoedigend dat het goed lijkt te gaan bij driekwart van de bedrijven’, zegt voorzitter Vera Bergkamp van COC Nederland. ‘Maar het is ook zorgelijk dat de sfeer voor LHBT’s bij één op de vier bedrijven niet goed is. We wisten al dat ongeveer een derde van de LHBT’s op het werk niet uit de kast komt uit angst voor negatieve reacties. Dat zijn te grote getallen. Ik roep ik iedereen op om dinsdag de Coming Out Dag-poster op haar of zijn werkplek te hangen en zo te laten zien dat acceptatie de gewoonste zaak van de wereld zou moeten zijn’.

Medewerkers van honderden bedrijven als Dell, Ernst & Young en Dagblad De Pers hebben de Sfeermeter al ingevuld. COC Nederland benadrukt dat alle organisaties mee kunnen dingen naar een plek in de Top 100. Zo staan er ook scholen, ministeries, stichtingen en ziekenhuizen op de lijst.

Eén van de bedrijven in de voorlopige Top 100 van LHBT-vriendelijke bedrijven is Yunoo, een internetbedrijf dat het online huishoudboekje van 200 duizend mensen beheert. Woordvoerster Eva Schmitz over de voorlopige resultaten van de Sfeermeter: ‘Wij hebben een grote en diverse klantenkring en nemen iedereen serieus ongeacht hun afkomst of geaardheid. Ook binnen ons bedrijf. Het zou wel heel gek zijn als dit niet het geval zou zijn’.

‘Bedrijven die hoog in de Top 100 terechtkomen kunnen op verschillende manieren profiteren van hun homovriendelijke naam,’ zegt Gerrit Jan Wielinga, projectleider werkvloer bij COC Nederland. ‘Toptalent ligt nu eenmaal niet voor het oprapen en organisaties worden steeds vaker afgerekend op hun tolerantie. Daarbij is LHBT-vriendelijkheid natuurlijk niet alleen een kwestie van imago, maar vooral ook in het belang van de werknemer’.

De Top 100 wordt dit najaar gepresenteerd. COC Nederland roept iedereen op om de Sfeermeter in te vullen. ‘Hoe meer mensen er meedoen, hoe representatiever het sfeerbeeld van de Nederlandse werkvloer’, aldus Wielinga.

Sfeermeter.com
Twitter-COCwerkvloer
Linkedin-COCwerkvloer
Facebook-Sfeermeter

De Sfeermeter is een initiatief van COC Nederland en Stichting Instituut Gak.

Zie voor meer informatie ons dossier Bedrijfsleven.