Terug naar overzicht

Minister ontmoet prominente Poolse homorechtenactiviste

Minister Van Bijsterveldt vraagt met het gesprek met Zurawek aandacht voor de vaak penibele positie van homoseksuelen, lesbiennes, biseksuelen en transgenders op veel plaatsen in Europa.

De minister was onder de indruk van het gesprek: ‘Het is schrijnend om te horen hoe moeilijk veel jonge homo’s het hebben om uit de kast te komen. We moeten er voor zorgen dat jongens en meisjes overal in Europa zichzelf kunnen zijn, ongeacht hun geaardheid. Als minister van OCW én emancipatie wil ik deze kans grijpen om op deze Coming Out Day mijn Europese collega’s aan te sporen om te doen wat ze kunnen om aan homo-intolerantie een einde te maken.’

Vorige week nog heeft Mensenrechtencommissaris Thomas Hammarberg van de Raad van Europa laten weten dat door heel Europa jonge mensen worden lastiggevallen omwille van hun seksuele geaardheid. Homofobe pesterijen zijn voor veel jongeren aan de orde van de dag op school.

Coming Out Day wordt jaarlijks op 11 oktober wereldwijd gevierd. Daarbij is altijd extra aandacht voor het schoolklimaat, want een veilig en tolerant schoolklimaat is voor jonge homoseksuelen van groot belang. Juist in de schoolgaande leeftijd ontdekken jongeren wie ze zijn. Daarom wordt op Coming Out Day wereldwijd stil gestaan bij alle moedige lesbische meisjes, homoseksuele jongens, biseksuelen en transgenders (LHBT’s) die, ondanks mogelijke negatieve reacties, op school uit de kast durven te komen.

‘Scholen dienen een waardegemeenschap te zijn waarbinnen ruimte en respect is voor álle jongeren, ongeacht hun geaardheid, waar ook ter wereld’, zegt minister Van Bijsterveldt.

Elf Europese landen hebben besloten om hun homorechtenorganisaties intensief samen te laten werken. Polen, Estland, Finland, België, Ierland, Noorwegen, Verenigd Koninkrijk, Slovenië, Zweden, Zwitserland en Nederland. Het COC werkt dan ook intensief samen met zijn Poolse evenknie KPH.