Terug naar overzicht

Startschot Coming Out Dag bij Shell Pernis

Tegen de achtergrond van het ijzer en staal van de ronkende fabrieken van Shell Pernis – de grootste olieraffinaderij van Europa – ontrolden Voet, Bergkamp en de FNV-vertegenwoordiger een reusachtige versie van de Coming Out Dag-poster. Dat gebeurt is in aanwezigheid van diverse LHBT-werknemers.
Startschot Coming Out Dag bij Shell Pernis
COC Nederland verspreidt, onder meer in gratis dagblad Metro van 11 oktober, een half miljoen exemplaren van de poster waarop een regenboogvlag is afgebeeld – het internationale symbool voor LHBT-emancipatie.

Het COC roept hetero’s en LHBT’s op om de Coming Out Dag poster dinsdag op hun werkplek te hangen en zo te laten zien dat acceptatie van LHBT’s ook op het werk de normaalste zaak van de wereld zou moeten zijn.

Volgens COC-voorzitter Bergkamp is aandacht voor acceptatie op het werk hard nodig: ‘Een derde van de LHBT’s is op het werk niet uit de kast, vaak uit angst voor negatieve reacties van collega’s. Dat is niet goed voor de werknemer en niet goed voor het bedrijf’.

De Coming Out Dag-poster wordt op 11 oktober, behalve bij Shell, opgehangen bij bedrijven als PostNL, De Nederlandsche Bank, Cisco, FNV en ABN AMRO.

‘Wij vinden het belangrijk dat ons bedrijf een afspiegeling is van de klanten die wij bedienen’, zegt Gerrit Zalm, voorzitter van de Raad van Bestuur van ABN AMRO. ‘Het is dus vanzelfsprekend dat je op de werkvloer vrij uit kunt komen voor wie je bent’.

‘Shell is ervan overtuigd dat een diverse werkvloer waar iedereen zichzelf kan zijn, een sterker bedrijf creëert voor de toekomst’, zegt Bart Voet van Shell Pernis.

Minister Van Bijsterveldt (Emancipatie) – die de Coming Out Dag-poster op 3 oktober jl. onthulde – riep de ministerraad vrijdag op om aan de actie deel te nemen.

Coming Out Dag 2011 is een initiatief van COC Nederland i.s.m. de Gay Krant en wordt mede mogelijk gemaakt door het ministerie van OCW. De Coming Out Dag-Poster is HIER te downloaden.

Op Coming Out Dag wordt in tal van landen stilgestaan bij de positie van LHBT’s. De eerste Coming Out Dag vond plaats in de Verenigde Staten op 11 oktober 1988. Voor deze datum werd gekozen omdat een jaar eerder, op 11 oktober de National March on Washington for Lesbian and Gay Rights plaatsvond.