Terug naar overzicht

Debatavond ‘Emancipatie Natuurlijk!’

Wie aan emancipatie denkt, denkt al snel aan gelijkheid, vrijheid en de strijd om die rechten op te eisen. Daar kan niemand tegen zijn. Maar waarom brengt emancipatie dan toch zoveel spanningen teweeg?

Waarom ergeren mensen zich aan extravagante homo’s tijdens de Gay Pride en zeggen sommige homoseksuelen zélf dat dit hun emancipatie ondermijnt? Waarom storen velen zich aan het ‘gedram’ van feministen terwijl zij de gelijkheid tussen man en vrouw zo belangrijk zeggen te vinden? Waarom wordt moslims voorgehouden dat hun emancipatiestrijd ertoe moet leiden dat zij onze homo’s gaan omarmen?

In Nederland praten we zo vaak over emancipatieprocessen, dat we ons nauwelijks meer afvragen wat emancipatie eigenlijk is. Leidt emancipatie eigenlijk wel tot gelijkheid en vrijheid, of is het een manier geworden om burgers uit te sluiten?

Tijdens de debatavond ‘Emancipatie natuurlijk!’ werpen we die vraag op en onderzoeken we de subtiele in- en uitsluitingsprocessen in de samenleving van vandaag. Hoe natuurlijk kan emancipatie zijn?

Met: Henk Krol (Gaykrant), Bas Heijne (NRC), Suzanne van Rossenberg (Transgender Netwerk Nederland) en Jannet Vaessen (WOMEN Inc.) Ingeleid door Gloria Wekker (Universiteit Utrecht), slotwoord door Markha Valenta (Universiteit van Amsterdam). Voorzitter: Thomas Spijkerboer (Vrije Universiteit).
Debatavond ‘Emancipatie Natuurlijk!’
Datum: donderdag 13 oktober 2011 – aanvang: 20.00 uur
Locatie: Grote Zaal van De Balie, Kleine Gartmanplantsoen 10 te Amsterdam
Tickets: € 5,-, verkrijgbaar via deze link
Link naar Facebook.

De debatavond Emancipatie Natuurlijk! is een initiatief van de organisatie van de conferentie Uitsluitend Emancipatie (14/15 oktober 2011) i.s.m. UvA Pride.

Zie voor meer informatie over de conferentie Uitsluitend Emancipatie:

UvA organiseert conferentie over emancipatie