Terug naar overzicht

Pride Photo Award voor 'Good Old Gays' van Paul Koeleman

Bijzonder is dat zowel de juryprijs als de publieksprijs van 2011 naar Nederlandse fotografen zijn gegaan. ‘Nederland staat bekend om zijn uitstekende portretfotografen’, zegt Joeri Kempen, projectmanager van Pride Photo Award.

Bezoekers van de expositie konden hun favoriet nomineren uit de 18 winnende fotoseries. De foto’s tonen de diversiteit van de lesbische, homoseksuele, biseksuele en transgender (LHBT) gemeenschap en zetten mensen aan het denken over mannelijkheid en vrouwelijkheid.

De serie ‘Good Old Gays’ van Paul Koeleman had met 18 procent van de stemmen een forse voorsprong op de nummer twee: ‘A Series of Questions’ van de Amerikaanse fotograaf L. Weingarten met 14,5 procent. Op zijn foto’s houden transgenders een bord omhoog met een vraag die hen is gesteld, zoals: ‘Do you still have a vagina?’ en ‘Why can’t you be a regular gay guy?’.
Pride Photo Award voor 'Good Old Gays' van Paul Koeleman
De nummer drie was eveneens een Nederlander: ‘Same Time Same Place’ van Martijn Gijsbertsen. ‘Het is opvallend dat er zoveel Nederlandse winnaars zijn’, zegt Joeri Kempen. Vijf van de 18 winnaars van 2011 komen uit Nederland. Dit geeft aan dat het niveau van de Nederlandse inzendingen hoog was. De juryprijs ging naar de foto ‘Leon’ van Trea van Drunen. Zij fotografeerde een 12-jarige transjongen.

‘Het idee dat homo’s en lesbiennes alleen maar in darkrooms hangen en niet in staat zijn een lange relatie hebben klopt niet’, zegt Koeleman. Zijn serie laat zien dat homo- en lesbostellen wel in staat zijn om een normale, langdurige relatie te hebben. De gefotografeerde stellen zijn langer dan 30 jaar bij elkaar.