Terug naar overzicht

Dit jaar al zeker 34 gevallen van wegpesten homoseksuelen

In totaal zijn er dit jaar al 158 gevallen geweest waarbij mensen zijn weggepest. Behalve om seksuele gerichtheid ging het onder meer om ras (96 gevallen) en het hebben van een handicap (11 gevallen). Vorig jaar ging het in totaal om 194 incidenten, in 2009 waren het er 142.

Volgens de branchevereniging van antidiscriminatiebureaus (LBA) zijn de genoemde aantallen het ‘topje van de ijsberg’, onder meer omdat discriminatie niet altijd herkend en geregistreerd wordt. De LBA wil dat wijkagenten en ‘woonconsulenten’ beter worden opgeleid om discriminatie te herkennen en er mee om te gaan.

COC Nederland noemt de vandaag gepubliceerd cijfers ‘schokkend’ en eveneens het ‘topje van de ijsberg’.

‘Nederland telt 1 miljoen lesbische vrouwen en homoseksuele mannen. Uit onderzoek blijkt dat 7 op de 10 last hebben van verbaal en fysiek geweld’, laat COC-woordvoerder Philip Tijsma weten.