Terug naar overzicht

Willem Jeths ‘Monument voor een Universeel Huwelijk’

Op vrijdag 1 april 2011 ging een nieuw opdrachtwerk van componist Willem Jeths in première. Die dag tien jaar geleden werd het eerste burgerlijk huwelijk tussen partners van gelijk geslacht gesloten.

In opdracht van de gemeente Best schreef Jeths een nieuw werk voor strijkkwartet, klarinet en twee vocalisten. ‘Monument to a Universal Marriage/ Monument voor een Universeel Huwelijk’ getiteld. De componist baseerde zich op een Egyptisch liefdesgedicht uit de tombe van farao Teje uit de achttiende dynastie.

‘Jeths slaagde er wonderwel in de luisteraar in een bespiegelende gemoedstoestand te brengen. De muziek had inderdaad iets monumentaals, door de klare lijnen, de transparante architectuur en een tempo zo traag dat de tijd stil leek te staan’, schreef René van Peer in het Eindhovens Dagblad over de première.

Het werk wordt uitgevoerd door het DoelenKwartet, klarinettist Arjan Woudenberg, sopraan Mijke Sekhuis en mezzo-sopraan Karin Strobos.

Naast dit bijzondere opdrachtwerk klinken twee andere passende werken van Willem Jeths: zijn Strijkkwartet no. 3: ‘Intus Trepidare’ (2003) en ‘Aria ‘I Go’’ (1994) voor sopraan, klarinet en strijkkwartet.

Willem Jeths ‘Monument voor een Universeel Huwelijk’

Datum: zondag 13 november 2011 – aanvang: 12.00 uur
Locatie: Muzerije Pleitzaal, Den Bosch
Entree: € 13,-/€ 10,-
Het concert is een onderdeel van de

KunstmuziekRoute

– zie HIER voor het bestellen van kaarten KunstmuziekRoute, incl. het Jeths-concert.