Terug naar overzicht

Wat is de toekomst van het Amsterdamse roze uitgaansleven?

Roze uitgaansgelegenheden in Amsterdam Gay Capital die alleen gericht zijn op homoseksuele mannen, hebben het moeilijk. Uitgaanstempels als Paradiso en Jimmy Woo zijn aantrekkelijk voor homoseksuele en transgender Amsterdammers. Lesbische vrouwen schreeuwen om uitgaansmogelijkheden waarin zij zichzelf kunnen zijn. Extravagantie van de roze Amsterdammers is weer attractief voor grote feesten, kijk naar Valtifest.

LHBT Amsterdammers integreren dus in het algemene uitgaansleven. Je ziet steeds vaker dat homo’s en hetero’s naar dezelfde feesten gaan. Wat betekent dat in de toekomst voor de veiligheid in het uitgaansleven?

Uit de Nachtmonitor 2011 opgesteld in opdracht van de Amsterdamse Nachtburgemeester Isis van der Wel blijkt dat zowel homoseksuelen als biseksuelen vaker last hebben van (verbaal) geweld dan heteroseksuelen (hetero 12 procent van de ondervraagden t.o.v. respectievelijk homo 22 procent en bi 17 procent).

Daarnaast voelen heteroseksuelen zich vrijer om zichzelf te kunnen zijn (waarderingscijfer 7,6) ten opzichte van homoseksuelen (6,9) en voelt men zich veilig (hetero 79 procent, homo 56 procent en bi 78 procent), onveilig (hetero 19 procent, homo 33 procent, bi 16 procent) en zeer onveilig (hetero 4 procent, homo 11 procent, bi 7 procent).

SpeakUp Amsterdam heeft in alle stadsdelen van Amsterdam events georganiseerd met jongeren om mannelijkheid en vrouwelijkheid en de acceptatie hiervan in de publieke ruimte te bespreken. Dit naar aanleiding van de foto’s van Pride Photo Award die de hele maand september op pleinen in de stad hebben gehangen. De resultaten van deze besprekingen worden op 3 november a.s. samengevat en voorgelegd aan een panel van kenners van het uitgaansleven.

Line up voor een visie op de toekomst van Amsterdam:

• Rob de Jong – ondernemer die concept Arc en Rogue ontwikkelde
• Thom Goderie – Mr. Gay NL
• Lady Galore – nieuwste generatie Dragqueen
• Sherryl Netteb – organisator Sjeazy Pearls
• Ton van Kesteren – Politie Amsterdam-Amstelland
• Jeanine van Pinxteren – voorzitter stadsdeel Centrum)
Met commentaar van de huidige Amsterdamse Nachtburgemeester DJ Isis.

Met dit event willen de organisatoren Amsterdammers een stem geven om zich uit te spreken over wat er in het uitgaansleven moet gebeuren de komende jaren en hoe het roze uitgaansleven veiliger, maarv vooral ook leuker kan worden.

N8parlement Speak Up! Amsterdam

Locatie: Escape Studio – ingang via De Kroon
Datum: 3 november 2011
– aanvang: 20.00 uur
– zaal open vanaf 19.30 uur