Terug naar overzicht

Haarlemse SAMS-prijs voor 'I am gay and I am muslim'

Volgens juryvoorzitter en oud-burgemeester Jaap Pop, verdient het project ‘I am gay and I am muslim’ de prijs omdat het een goed doordacht project is en men weet hoe moeilijk het voor moslims is om voor hun homoseksuele gerichtheid uit te komen.

‘Marokkaans en homo, ga d’r maar aanstaan! Het is een moeilijk onderwerp . Met deze prijs kunnen ze de begeleiding en introductie van de film op scholen mooi financieren’, aldus Pop. De prijs bestaat uit een geldbedrag van € 2500,-.

De prijs werd in ontvangst genomen door Noelle Beerenpoot van het Bureau Discriminatiezaken, uit naam van Chris Belloni die in Marokko was voor nieuwe opnamen. De jury van de SAMS-prijs 2011 bestond uit – van links naar rechts op de foto – Rozien Salah, Mariella Noto, Jaap Pop, Rolf Erkens en Marijke Lodeweegs.

Belloni’s film ‘I am gay and I am muslim’ zal in 2012 – tijdens het themajaar ‘Haarlem Roze Stad’ – worden gebruikt als aanleiding voor een foto-expositie, debatten en gesprekken met jongeren op scholen.

Het project wass voor de SAMS-prijs voorgedragen door de stichting Haarlem Roze Stad 2012 en het Bureau Discriminatiezaken.

Voorzitter Erwino Ouwerkerk van de stichting Haarlem Roze Stad laat in een reactie weten het heel goed te vinden dat een project met als thema ‘homoseksualiteit en islam’ een duwtje in de rug krijgt.

‘In 2012 is Haarlem ‘Roze Stad’ en we proberen zo veel mogelijk Haarlemmers bij onze activiteiten te betrekken’, zegt Ouwerkerk. ‘Maar ondanks onze pogingen blijven we toch een overwegend witte club, waar nauwelijks een allochtoon of moslim te vinden is. Dat is niet goed, want vooroordelen ontstaan vooral door onbekendheid met elkaar’.

Verder prijst Ouwerkerk de filmmaker Chris Belloni om zijn grote inzet en enthousiasme waarmee hij met zijn project de Marokkaanse gemeenschap bij het onderwerp probeert te betrekken. Hij noemt Belloni daarom ‘een terechte winnaar’.