Terug naar overzicht

COC presenteert 100 homovriendelijke organisaties

De bedrijven op de lijst kregen van één of meerdere medewerkers een positieve score als het gaat om homovriendelijkheid, sfeer en tolerantie in het algemeen.

Met de applicatie wil het COC de homo- en transvriendelijkheid van bedrijven op een informele wijze aan de orde stellen. De test bestaat uit zeven vragen waarin deelnemers ondermeer kunnen aangeven hoe ze de sfeer op hun werk ervaren en hoe wordt aangekeken tegen lesbo’s en homo’s. Heerst er een kille wind op het werk, of juist een energieke teamgeest? Horen homo’s en lesbo’s in de kast of op een boot, of horen ze er gewoon bij?

Lesbische vrouwen, homoseksuele mannen, biseksuelen en transgenders (LHBT’s) kunnen het moeilijk hebben op het werk. Uit de Sfeermeter-steekproef blijkt dat ongeveer een kwart van de bedrijven volgens één of meerdere medewerkers onder de maat scoort als het gaat om LHBT-tolerantie. De Sfeermeter werd ingevuld door 532 mensen bij 436 organisaties.

Uit onderzoek van het Sociaal en Cultureel Planbureau bleek al dat één op de drie homomannen en één op de vier lesbische vrouwen op het werk in de kast zit. 14 procent van de lesbische werknemers, 28 procent van de homoseksuele werknemers en 75 procent van de transgender werknemers krijgt daadwerkelijk te maken met negatieve reacties wegens hun seksuele voorkeur en genderidentiteit.

Eén van de bedrijven die goed scoorden op Sfeermeter.com is Ingram Micro, een IT-distributie bedrijf in Nieuwegein met 320 werknemers. Ter aanmoediging ontvangt het bedrijf vrijdag een taart van het COC.

Ingram Micro is blij dat men volgens de Sfeermeter goed scoort op homovriendelijkheid. HR-manager Gert Jan Duis: ‘Wij zijn een jong en innovatief bedrijf en hebben respect voor de medemens hoog in het vaandel staan. We geven daar oprecht en op een natuurlijke manier gestalte aan. Sociale verhoudingen zijn in ons bedrijf erg belangrijk. We gaan dan ook op een heel vanzelfsprekende manier met homoseksualiteit om.’

In de lijst staat verder een diverse mix van allerlei organisaties, van multinationals tot onderwijsinstituten, van restaurants tot ministeries.

Benieuwd naar de sfeer op jouw werk?

www.sfeermeter.com

Twitter
Linkedin
Facebook

_De Sfeermeter is een initiatief van COC Nederland en Stichting Instituut Gak._