Terug naar overzicht

Paarse Vrijdag tegen homofobie op scholen

Gay-Straight Alliances (GSA’s) vragen hun medeleerlingen om zoveel mogelijk paars te dragen naar school en delen die dag duizenden paarse polsbandjes en buttons uit.

‘Ik wil laten zien dat ik en vele anderen op mijn school, of ze nu homo, hetero, lesbisch, bi, transgender of in dubio zijn, het gehad hebben met homofobie’, zegt Pim (18) die met zijn GSA op het Stellingwerf College in Oosterwolde aan meedoet aan de actie.

Een statement tegen homofobie is op Nederlandse scholen nog hard nodig.

‘Zeker de helft van alle leerlingen zegt dat het op hun school niet veilig genoeg is om uit de kast te komen en net zoveel leerlingen zegt een probleem te hebben met openlijke homoseksualiteit’, zegt Geert-Jan Edelenbosch van COC Nederland, die het GSA Netwerk ondersteunt.

Filmpje

Het GSA-Netwerk lanceert hiermee ook haar nieuwe website GayStraightAlliance.nl. Ook heeft het netwerk een viral-filmpje gemaakt waarin jongeren in opstand komen tegen homofobie:

http://www.youtube.com/watch?v=rKR-6dkxMdo

Oproep

Minister Marja van Bijsterveldt kondigde afgelopen woensdag aan dat voorlichting over homo- en transseksualiteit verplicht wordt voor scholen. Het GSA Netwerk roept daarom niet alleen leerlingen op om paars te dragen.

‘Paarse Vrijdag is een mooi moment voor scholen om homo- en transseksualiteit bespreekbaar te maken. Scholen hoeven niet te wachten tot de minister verplichte voorlichting heeft ingevoerd’.

Paarse Vrijdag werd vorig jaar voor het eerst gehouden. 150 scholen deden met het initiatief mee. De toen 17-jarige Nazmul van de GSA op het Piter Jelles in Leeuwarden bedacht de campagne. Tienduizenden leerlingen en docenten droegen die dag paars en zelfs premier Rutte droeg die dag een paarse stropdas.

Sinds 2010 is de eerste vrijdag na Sinterklaas Paarse Vrijdag. Paarse Vrijdag komt overwaaien uit de VS. Daar hebben leerlingen door heel het land paars gedragen om stil te staan bij de reeks zelfmoorden onder homojongeren die toen volop in het nieuws was. In Nederland is suïcide onder homojongeren ook een probleem. De helft van alle homojongeren eens aan zelfmoord gedacht en heeft 9 procent van de homo/bi-jongens en 16 procent van de lesbo/bi-meiden wel eens een zelfmoordpoging ondernomen. Dat is 5 keer vaker dan bij heterojongeren.

Zie ook:
Facebook GSA-NL
GayStaightAlliance.nl