Terug naar overzicht

Historische speech LHBT-rechten Hillary Clinton bij de VN

Met haar speech markeerde Clinton de lancering van het nieuwe mensenrechtenbeleid van de VS in internationale betrekkingen. Het is voor het eerst in de geschiedenis dat de VS de rechten van LHBT’s zo’n centrale rol toekent in haar buitenlands beleid.

‘Geweldig dat de VS zich – in navolging van Nederland – nu ook actief gaan inzetten om homo- en transrechten wereldwijd actief te bevorderen. Clinton gaf een treffend, passievol en inspirerend betoog waarin ze de LHBT-beweging plaatste in een historisch perspectief van emancipatiebewegingen, zoals afschaffing van de slavernij en de strijd tegen racisme. Met onze Amerikaanse zusterorganisaties zal het COC toezien op effectieve uitvoering van dit nieuwe beleid’, zegt voorzitter Vera Bergkamp van COC Nederland.

Presidentieel memorandum

In haar toespraak verwijst minister Clinton naar een presidentieel memorandum van de Amerikaanse president Barack Obama waarin hij aangeeft te streven naar:
– decriminalisering van homoseksualiteit en bescherming van LHBT’s wereldwijd;
– betere bescherming van LHBT-vluchtelingen en -asielzoekers;
– bevorderen gelijke behandeling van LHBT’s;
Om dit beleid mogelijk te maken wordt een Global Fund opgericht om dit beleid te financieren.

Het memorandum geldt voor alle Amerikaanse ministeries, zoals Defensie, Gezondheidszorg, Justitie en Ontwikkelingssamenwerking. De VS zal een toolkit ontwikkelen om ambassademedewerkers bewust te maken van LHBT’s en de relevantie voor hun werk. Nederland en de Europese Unie hebben al zulke toolkits, die op aandringen van het COC tot stand zijn gekomen.

Be on the right side of history

In haar passievolle betoog wijdde minister Clinton uit over de noodzaak van respect in het voeren van discussies over dit gevoelige onderwerp. Clinton benadrukte dat in de strijd om mensenrechten de geschiedenis heeft geleerd dat degene die strijden vóór mensenrechten altijd het gelijk aan hun zijde kregen. Ze trok hierbij treffende gelijkenissen met de strijd tegen racisme, vrouwendiscriminatie en slavernij.

Clinton hield haar speech ter gelegenheid van internationale dag voor de rechten van de mens op 10 december aanstaande.