Terug naar overzicht

Landelijke interreligieuze bijeenkomst over homoseksualiteit

In sommige landen betekent homoseksueel zijn letterlijk: leven in doodsangst. Hier in Nederland is het voor sommige mensen eveneens een zaak van leven en dood. Van een leven leiden zoals je dat zelf wilt, of doodongelukkig worden.

Homoseksuele jongeren blijken vaker gedachten aan zelfmoord te koesteren dan hun heteroseksuele leeftijdsgenoten; omdat ze thuis, op school of in hun gemeenschap niet worden geaccepteerd. Ook volwassen homo’s en lesbiennes ondervinden veel onbegrip, of zelfs agressie, op hun werk, op straat en soms in en om hun eigen huis.

In bepaalde kringen wordt homoseksualiteit als een ziekte gezien, die genezen kan worden. En het trouwen van twee mannen of twee vrouwen is aan een aantal Nederlandse ambtenaren niet besteed.

Bespreekbaarheid

Daarom organiseert De Dialoog sinds 2001 open gesprekken tussen mensen met verschillende culturele, religieuze of levensbeschouwelijke achtergronden. Om kennis te maken, ervaringen te delen, te luisteren en gehoord te worden. Samen met locale verenigingen en met grote landelijke organisaties zoals de LOM-partners.

Vooral de persoonlijke verhalen van homo’s en lesbiennes maakten daarbij veel indruk. En dat werkt; deze grote landelijke bijeenkomst is dan ook een product van vele jaren samenwerking.

Tijdens het diner presenteren de organisaties en gangmakers hun agenda’s voor 2012 met betrekking tot de bespreekbaarheid van homoseksualiteit.