Terug naar overzicht

Sharia4Belgium verstoort debat met lesbische moslima

De leden van Sharia4Holland vonden dat Tofik Dibi en Irshad Manji geen recht hadden om over de islam te praten omdat ze te liberaal zouden zijn, aldus Dibi. Toen de onlusten begonnen nam het aanwezige publiek Irshad Manji en Tofik Dibi in bescherming.

‘Wat echt mooi was om te zien, en dat heb ik nog nooit meegemaakt, was dat de hele zaal voor ons ging staan. En wij hebben gezegd, terwijl ze aan het schreeuwen waren: ‘We verroeren geen vin. We gaan niet van het podium af, we blijven hier staan. Jullie hebben maar naar ons te luisteren. En als het jullie niet zint om ons te horen spreken, dan moeten jullie wegzappen’, zegt Dibi.

De groep van ongeveer twintig jongens en mannen kwam halverwege de avond de ruimte waar het debat plaats vond binnen, scandeerde leuzen en bekogelde de aanwezigen met eieren. De Mobiele Eenheid moest er aan de pas komen om de debatverstoorders naar buiten te krijgen.

Twee van de verstoorders werden gearresteerd op verdenking van bedreiging en belediging, de rest werd weggestuurd. De Belgische mannen van 19 en 22 jaar worden vermoedelijk vrijdag voorgeleid aan de rechter-commissaris.

De mensen die het debat verstoorden, zouden lid zijn van de Belgische groep Sharia4Belgium. Die richtte een tijd geleden ook een Nederlandse tak op: Sharia4Holland. Hoeveel Nederlandse moslims die tak telt, is niet duidelijk.

De Canadese schrijfster Irshad Manji heeft tegen de oproerkraaiers een klacht ingediend wegens bedreigingen aan haar persoon. Irshad Manji staat kritisch tegenover de traditionele islam en is schrijfster van het boek Het islam dilemma_.

In het tv-programma _Pauw en Witteman op woensdagavond zei Irshad Manji dat het de eerste keer was dat ze met zulk een protest te maken kreeg.

‘Ik heb nog nooit zo een groep gehad die op zo een manier binnenviel op een discussieavond. Ik heb wel al meegemaakt dat individuelen me bedreigden en met dingen naar me gooiden. Maar nog nooit een bende met zo een mentaliteit. Het was een verrassing. Het was duidelijk georganiseerd. Ons geloof is niet geschokt door dit en we zijn niet bang geworden hierdoor’.