Terug naar overzicht

'Extra zware straf homofoob geweld zeer terecht'

Toen zij daarop bevestigend antwoordden zei hij: ‘Ik zal jullie wel eens laten zien wat we in Polen met homo’s doen’. Hij schopte en sloeg de mannen. Bij zijn aanhouding bespuugde en bedreigde hij ook nog eens de agenten. Het Gerechtshof noemde dit in het arrest ‘extra kwalijk’.

Afgelopen zomer werd de 30-jarige Poolse man al veroordeeld en kreeg toen 2 maanden. Het Openbaar Ministerie (OM) vond die straf te laag en ging in hoger beroep.

Het Gerechtshof stelt in het vonnis dat de oorspronkelijk lagere straf ‘geen recht doet aan de ernst van de feiten en de omstandigheden waaronder deze zijn begaan. Een verdubbeling van de straf wordt dan ook in deze situatie passend en geboden geacht’.

Voorzitter Dennis Boutkan van COC Amsterdam vindt de straf meer dan terecht. Het laat zien dat het Openbaar Ministerie zeer streng optreedt bij homofoob geweld.

‘Het is dus echt lik-op-stuk beleid. Gelukkig komen daders van homofoob geweld niet meer zomaar weg met een geldboete’.

COC Amsterdam is blij dat het OM in eerste instantie de opgelegde straf te laag vond en daarom, met succes, in hoger beroep ging.

COC Amsterdam vindt het goed dat hatecrime-delicten zwaarder worden aangepakt, een kwestie waar het COC lang voor heeft gepleit. Dit soort straffen moet een afschrikwekkende werking hebben, aldus COC Amsterdam.

COC Amsterdam realiseert zich dat voor sommige roze Amsterdammers de straf wellicht nog te mild is. Dennis Boutkan:

‘Geweld vanwege het feit dat je homoseksueel bent is altijd ingrijpend, maar deze straf laat goed zien dat de overheid homofoob geweld absoluut niet accepteert’, zegt Boutkan.

COC Amsterdam roept slachtoffers van discriminatie op om altijd melding te maken en aangifte te doen bij de politie.

Zie voor meer informatie ons dossier Veiligheid en discriminatie.