Terug naar overzicht

Oogst na ruim 10 jaar dialoog homoseksualiteit: praten werkt

In december alleen al is er met 150 mensen vanuit alle mogelijke religies, culturen en levensbeschouwelijke stromingen in de Nieuwe Kerk in Den Haag een dialoog-bijeenkomst gehouden; met jongeren in Uden; met Hindoestanen in Amsterdam Zuid-Oost; met migrantenouderen in Arnhem en roze ouderen in Amsterdam. En deze week met Alevitische jongeren in Oss en de Afro-Surinaamse gemeenschap in Rotterdam.

Een zaak van leven en dood

Is dat nou nodig, homoseksualiteit bespreekbaar maken in Nederland? In sommige landen betekent homoseksueel zijn letterlijk: leven in doodsangst; hier in Nederland is het voor sommige mensen eveneens een zaak van leven en dood. Van een leven leiden zoals ze dat zelf willen, of doodongelukkig worden.

Homoseksuele jongeren blijken vaker gedachten aan zelfmoord te koesteren dan hun heteroseksuele leeftijdsgenoten, omdat ze thuis, op school of in hun gemeenschap niet worden geaccepteerd. Ook volwassen homo’s en lesbiennes ondervinden veel onbegrip, of zelfs agressie, op hun werk, op straat en soms helaas in en om hun eigen huis.

In bepaalde kringen wordt homoseksualiteit als een afwijking gezien, die genezen kan worden. En het trouwen van twee mannen of twee vrouwen is aan een aantal ambtenaren niet besteed.

Nog nooit naast een homo of lesbienne gezeten

In De Dialoog komen mensen vanuit alle mogelijke religies, culturen en levensbeschouwelijke stromingen samen om te praten over homoseksualiteit. Het zijn daarbij vooral de persoonlijke verhalen van homo’s en lesbiennes die veel indruk maken. Met een dialoog laat je namelijk iedereen in zijn waarde, en dat werkt: zo is een derde van de groep deelnemers aan De Dialoog die negatief dacht over homoseksualiteit er sindsdien positiever over gaan denken.

Agenda

Het gesprek over homoseksualiteit en diversiteit is na tien jaar dialoog nog niet afgerond: deze week zijn er twee besloten dialoogbijeenkomsten, voor 2012 staan er gesprekken en activiteiten gepland bij ANBO, NS, met hetero- en homo-moslimjongeren en presenteren 150 gangmakers hun plannen voor 2012 op De Dialoog YouTube.